Şiddet gören kadınların depresyon, psikolojik dayanıklılık ve benlik saygıları üzerine bir araştırma'
A research based on depression, psychological resilience and self-respect of women who are exposed to violence
- Tez No: 641140
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI SARANDÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Şiddet, Benlik Saygısı, Depresyon, Psychological Resilience, Violence, Self Esteem, Depression
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Şiddet, bir insanın başka birisine psikolojik ya da fiziksel güç kullanarak saldırması ve ona istemediği şeyleri yapmaya zorlamasıdır. Şiddet, hem bireyleri hem de toplumsal düzeni yakından ilgilendiren bir boyuta sahiptir. Bu sebeple şiddetin nedenlerinin ve sonuçlarının her açıdan ele alınması önem arz etmektedir. Şiddet tüm toplumlarda ve dönemlerde farklı şekilde uygulanmış ancak yasal düzenlemelere rağmen tamamen önlenememiştir. Günümüzde engel olunamayan ve giderek daha da büyüyen sorunlardan bir tanesi de kadına yönelik uygulanan şiddettir. Kadınlar, maruz kaldıkları şiddet nedeniyle depresyon, intihar, alkol ve madde bağımlılığı gibi fiziksel ve ruhsal bakımdan önemli yaralar almakta ve hatta yaşamlarını kaybetmektedir. Bu nedenle kadına şiddet, uzun vadede bütün toplumu alakadar eden ve önemli bir sorun haline gelmiştir. Türkiye'de kadın hareketinin çabaları sayesinde, kadına yönelik şiddetle mücadele son yirmi yılda herkes tarafından bilinen bir devlet politikası haline gelmiştir. Bu çalışmada şiddetle karşı karşıya kalan kadınların psikolojik dayanıklılık, benlik saygısı ve depresyon düzeyleri araştırılmaktadır. Araştırmada şiddet gören kadınların depresyon, psikolojik dayanıklılık ve benlik saygılarının ölçülmesi için 3 adet ölçek kullanılmaktadır. Araştırmaya 326 kadın katılmıştır. Araştırma sonucunda Beck depresyon ölçeği ile Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği arasında negatif yönlü güçlü bir ilişki, Benlik saygısı ile Beck depresyon ölçeği arasında pozitif yönlü orta bir ilişki; Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği arasında ise negatif yönlü orta bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca yaşı, eğitim durumu, çalışma durumu, medeni durumu, aylık geliri, yaşadığı şehir ve kaldığı yer farklı olan gruplar arasında Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken; psikiyatrik tanı alma durumu farklı olan gruplar arasında Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunduğu ve psikiyatrik tanı almayanların puan ortalamasının daha büyük olduğu, psikiyatrik rahatsızlığı devam etme durumu farklı olan gruplar arasında Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunduğu ve rahatsızlığı devam etmeyenlerin puan ortalamasının daha büyük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
A Research Based on Depression, Psychological Resilience and Self-respect of Women Who are Exposed to Violence Violence is when a person attacks another person using psychological or physical force and forces him to do what he does not want. Violence has a dimension that closely concerns both individuals and social order. For this reason, it is important to consider the causes and consequences of violence in every respect. Violence has been applied differently in all societies and periods, but despite legal regulations, it has not been prevented completely. One of the problems that cannot be prevented and grows more and more is violence against women. Due to the violence they are exposed to, women suffer important physical and mental injuries such as depression, suicide, alcohol and substance abuse, and even lose their lives. For this reason, violence against women has become an important problem that concerns the whole society in the long run. Thanks to the efforts of the women's movement in Turkey, struggle with violence against women has become a government policy known by everyone in the last twenty years. In this study, the psychological endurance and self-esteem levels of women who are faced with violence are investigated. In the research, 3 scales are used to measure the assessments of depression, psychological resilience and self-esteem levels of women against violence. 326 women participated in the study. As a result of the research, a strong negative relationship between Beck depression scale and Psychological Resilience Scale, a medium positive relationship between Self-esteem and Beck depression scale; A moderate negative relationship was observed between the Psychological Resilience Scale. In addition, while there was no statistically significant difference in terms of Psychological Resilience Scale between the groups whose age, education level, employment status, marital status, monthly income, city and place of residence; There is a statistically significant difference between the groups with different psychiatric diagnoses in terms of the Psychological Resilience Scale, and the average score of those who do not have a psychiatric diagnosis is higher, there is a statistically significant difference between the groups with different psychiatric disorders in terms of Psychological Resilience Scale and those who do not continue discomfort It is concluded that the average is larger.