Bilge Karasu'nun metinlerinde firar psikolojisi ve bireyin durumu
Psychology of escape and the state of the individual in Bilge Karasu's texts
- Tez No: 641219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAMSAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bilge Karasu, firar, kaçış, birey, gelenek, azınlık, firar psikolojisi, metin, Bilge Karasu, escape, fugitive, individual, tradition, minority, psychology of escape, text
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Türk Edebiyatı'nda 1940 sonrası yetişen yazarların en belirgin özelliklerinden birisi, biçimde ve dilde yaptıkları yeni arayışlardır. Bilge Karasu, yazın eserinin biçimi ve dili üzerine yaptığı deneysel çalışmalarla bu arayışın en önde gelen figürlerinden birisi olmuştur. Bununla birlikte, edebiyat araştırmalarında Bilge Karasu'nun metinleriyle onun edebiyatımızdaki öneminin gerektirdiği ölçüde ilgilenilmediği gözlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, eksikliği hissedilen bu alana yazarın metinlerini farklı bir perspektifle inceleyerek katkı sunmaktır. Bilge Karasu'nun metinleri, yazarın içinde bulunduğu firar psikolojisinden hareket ederek çözümlenmeye çalışılmış, yazarın yaşamının ve edebiyat anlayışının metinlerini nasıl şekillendirdiği ortaya koyulmuştur. Tezin birinci bölümünde bireyin dünyasını şekillendiren firar psikolojisi, konunun psikolojik ve sosyolojik boyutlarıyla açıklanmış, takip eden ikinci bölümde ise firar psikolojisinin Türk Edebiyatı geleneğinde nereye konumlandığı gösterilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, firari bir yazar olarak Bilge Karasu'nun içinde bulunduğu durum hayatı ve yazıları üzerinden incelenirken dördüncü bölüm, yazarın metinlerinin bu perspektif üzerinden açıklanmasına ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most prominent features of the writers who were brought up after 1940 in Turkish Literature is their explorations in form and language. Bilge Karasu has become one of the most prominent figures in this quest with his experimental practices on the form and language of a literary work. However, in literary studies, it is observed that Bilge Karasu's texts are not given as much importance in our literature as they deserve. The aim of this study was to contribute to the gap felt in this field by examining the author's texts from a different perspective. The texts of Bilge Karasu were analyzed based on the psychology of escape that the author experienced, and how the author's life and literary understanding shaped his texts was revealed. In the first part of the thesis, the psychology of escape that shapes the world of the individual is explained with the psychological and sociological dimensions of the subject, and in the second part, the place of escape psychology in Turkish literary tradition was discussed. While Bilge Karasu's situation as a fugitive writer was examined through his life and writings in the third part, the fourth chapter was devoted to the explanation of the author's texts from this perspective.