Moda tasarımında güneş enerjili giysiler ve yeni tasarım önerileri
Wearable solar-powered clothes in fashion and new design proposals
  1. Tez No: 641220
  2. Yazar: PARINAZ GHAFARIAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZBAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Giyilebilir Teknoloji, Moda ve Teknoloji, Güneş Enerjili Giysiler, Küresel Enerji Krizi, Wearable Technology, Fashion And Technology, Solar Powered Clothing, Global Energy Crisis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Son yıllarda ortaya çıkan küresel enerji krizi fosil madde esaslı yakıtların yerine alternatif olarak yenilenebilir enerji kullanımını büyük bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkarmıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi yüksek performansı ile uluslararası pazarda güçlü ve öncü bir çözüm olarak bu ihtiyaca hitap etmektedir. Sanayi devrimi ile ilerleyen teknoloji, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın ilk on yılında hiç olmadığı kadar hızlı gelişmiştir. Moda dünyası da teknoloji dünyasına ulaşabilmek için yardıma ihtiyaç duymaktadır. Yakın gelecekte giyilebilir teknoloji ve akıllı giysilerin yaygınlaşarak, günlük yaşamın bir parçası haline geleceği öngörülmektedir. Bu çalışmada tasarlanan güneş enerjili ceket koleksiyonunun, tüketicilerin küresel enerji krizi ile ilgili konulardaki farkındalıklarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, iletişim teknolojilerindeki son gelişmelerden dolayı insanların günlük yaşamda rahat kullanabilmeleri için on adet güneş enerjili günlük ceket tasarımı önerisinde bulunmaktır. Bu alanda daha önceki yıllarda Türkiye'de yapılan araştırmalarda tasarım önerilerinin bulunmaması konuyu önemli kılmaktadır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemine dayanmaktadır. Çalışmada kavramsal çerçeve oluşturmak için literatür taraması yapılmış ve ortaya çıkan ceket tasarımları çalışmaya eklenerek tüm veriler analiz edilmiş ve sonuca gidilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The global energy crisis that has emerged recently has made the use of renewable energy a great need for us as an alternative to fossil based fuels. Among the renewable energy sources, a high efficiency solar energy satisfies this need as a perfect and pioneering solution in the international market. Along with the Industrial Revolution, technology has developed faster than ever in the first decade of the 21st century. Fashion world needs to be helped to embrace the global technology as well. It is expected that wearable technology and smart clothes will become more widespread and change into an important part of our routines. It is supposed that the solar jacket collection designed in the current study will contribute to the increase of consumer's awareness on the issues related to the global energy crisis. Due to the recent developments in the mobile communication technology, the main purpose of this research is to present ten daily-used jacket designs to provide people with easier opportunities to use technological advances. Literally there was no research in this specific subject in Turkey, therefore the importance of this research becomes clear. This study was performed using a qualitative research method. The literature review was done in order to create a conceptual framework in the study and as a result, the design of jackets was added to the study. In addition, all data were analyzed and concluded.