Organize turlarda turistlerin rehber ve grup üyesi etkileşimleri ile grup uyumu algıları
Tourists' perceptions of guide, group member interactions and group cohesion: A case of organised tours
- Tez No: 641492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM CABER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Tur Rehberi Performansı, Algılanan Grup Uyumu, Tur Rehberinden Memnuniyet, Turdan Memnuniyet, Tur Rehberi-Turist Etkileşimi, Turist-Turist Etkileşimleri, Organize Turlar, Tour Guide Performance, Perceived Group Cohesion, Tour Guide Satisfaction, Tour Satisfaction, Tour Guide-Tourist Interaction, Tourist-Tourist Interactions, Organized Tours
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Günübirlik ya da uzun süreli turlarda bireylerin organize şekilde bir araya getirilmesi sonucunda çeşitli sosyal gruplar oluşmaktadır. Tur grupları, tur rehberlerinin başarısını etkilediği gibi tur rehberleri de grup yönetimindeki performansları yoluyla grup uyumunu etkilemektedir. Tur rehberlerinin bir turu başarı ile yönetebilmesi, tur grubu uyumuna bağlıdır. Bu nedenle turlardaki gruplar, tur rehberlerinin ilgilenmek zorunda oldukları bir konudur. Bu araştırmada, sosyal etkileşim kuramından esinlenerek tur rehberi performansı, tur rehberi-turist etkileşimi, turistlerarası etkileşim, algılanan grup uyumu ve genel turist memnuniyeti arasındaki ilişki incelenmiştir. Mevcut alanyazın incelendiğinde tur rehberi performansı ve turist memnuniyeti arasındaki ilişkinin birçok araştırmada ele alınmış olmasına karşın, tur rehberi performansının turistlerin grup uyumu algısı, turist-turist, tur rehberi-turist etkileşimleri ve turdan memnuniyetleri üzerindeki etkisinin daha önce incelenmediği görülmektedir. Bu amaçla ilgili alanyazındaki kuramsal ve deneysel çalışmalardan yararlanılarak bir araştırma modeli geliştirilmiştir. Anket yoluyla veri toplamak üzere günübirlik tekne; günübirlik şehir; uzun süreli kültür; uzun süreli doğa ve fotoğraf turlarına katılan Türk turistlere yönelik dört adet alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmalarda kolayda örneklem yöntemi kullanılmış ve tur başına 400 adet olmak üzere toplam 1600 adet veri elde edilmiştir. Her alan araştırması için ayrı ayrı olmak üzere geliştirilen araştırma modeli Smart PLS ile test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda günübirlik tekne, günübirlik şehir ve uzun süreli kültür turu açısından tur rehberi performansının, turist-turist ve rehber-turist etkileşimlerinin grup uyumu algısını önemli ölçüde etkilediği görülmüştür. Grup uyumu algısının tur rehberinden memnuniyet üzerindeki etkisi de yüksek bir seviyededir. Uzun süreli doğa ve fotoğraf turu açısından rehber-turist etkileşimleri ile grup uyumu algısı arasında herhangi bir istatistiki ilişki bulunmamaktadır. Elde edilen sonuçlar ışığında, tur hizmetlerinin yönetimine ve seyahat işletmeciliğine yönelik çeşitli stratejik uygulamalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Various social groups are formed as a result of organizing individuals in daily or longterm tours. Tour groups influence the success of tour guides, and tour guides influence group compliance through their performance in group management. The ability of tour guides to successfully manage a tour depends on tour group compliance. Therefore, groups in tours are a topic that tour guides have to deal with. In this study, the relationship between tour guide performance, tour guide-tourist interaction, inter-tourist interaction, perceived group harmony and tourist satisfaction with tour was examined. Although the relationship between tour guide performance and tourist satisfaction has been discussed in many studies, it is seen that the effect of tour guide performance on perceived group compliance, tourist-tourist, tour guidetourist interactions and satisfaction with tour has not been examined before. For this purpose, a research model has been developed by utilizing the theoretical and experimental studies in the related literature. The data were collected through the surveys on daily boat tours, daily city tours; long-term culture; and long-term nature and photograpy tours, where Turkish tourists participating. In these studies, convenience sampling method was used and a total of 1600 data were obtained, 400 of them per turn. The research model developed separately for each field, and the model was tested with Smart PLS. As a result of the analyzes, tour guide performance, tourist-tourist and tour guide-tourist interactions were found to significantly affect the perception of group compliance in the daily boat tours, daily city tours, and long-term cultural tours. The effect of perceived group compliance on satisfaction with tour guide was also high. In terms of long-term nature and photograph tours, there was no statistical relationship between tour guide-tourist interactions and perceived group compliance. In the light of the results obtained, various strategic applications have been proposed for the management of tour services and travel management.