Turist rehberinin performansının destinasyona yönelik davranışsal niyete etkisi ve kuşakların rolü
The Effect of tourist guide performance on behavioral intention towards the destination and the role of generations
  1. Tez No: 918426
  2. Yazar: BARIŞ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMAN TEMİZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turist Rehberi, Tekrar Ziyaret Etme Niyeti, Tavsiye Etme Niyeti, Destinasyon, Kuşaklar, Tour Guide, Intention to Revisit, Intention to Recommend, Destination, Generation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ TURİST REHBERİNİN PERFORMANSININ DESTİNASYONA YÖNELİK DAVRANIŞSAL NİYETE ETKİSİ VE KUŞAKLARIN ROLÜ YILMAZ, Barış Doktora-2025 Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Rahman TEMİZKAN Bu araştırmanın amacı, turist rehberinin performansının, turistlerin seyahat ettikleri destinasyona yönelik tutumlarına, destinasyonu tavsiye etme ve tekrar ziyaret etme niyetlerine etkisini ölçmektir. Bununla birlikte turistlerin kuşakları arasında tavsiye etme niyeti ve tekrar ziyaret etme niyetinde farklılıklar olup olmadığını tespit etmektir. Araştırmanın evrenini, Eskişehir'e seyahat acentesi tarafından düzenlenmiş turlara katılan ve bir turist rehberi eşliğinde şehri gezen turistler oluşturmaktadır. Veriler amaçlı örnekleme ve kolayda örnekleme yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda 2024 yılının Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Eskişehir'i ziyaret eden turistlerden anket formu aracılıyla veriler toplanmıştır. Araştırma sonucunda 403 kullanılabilir anket formu elde edilmiştir. Araştırma kapsamında toplanan veriler Smart PLS 4.0 ve SPSS 25 programlarıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre, turist rehberinin performansının tavsiye etme niyeti üzerinde olumlu etkisi varken, tekrar ziyaret etme niyetine etkisi anlamsızdır. Bununla birlikte turist rehberinin performansının destinasyona yönelik tutum üzerindeki etkisi olumlu ve anlamlıdır. Diğer yandan destinasyona yönelik tutumun tavsiye etme niyeti ve tekrar ziyaret etmene niyeti üzerinde olumlu etkisi tespit edilmiştir. Kontrol değişkenleri açısından, kuşaklar tavsiye etme niyeti üzerinde olumsuz ve anlamlı bir etkiye sahipken, tekrar etme niyeti üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Tekrar ziyaret etme niyetinin kuşaklara göre farklılıkları incelendiğinde Y kuşağının tüm gruplar içerisinde tekrar ziyaret etme niyetinin en yüksek grup olduğu, bebek patlaması kuşağının ise tekrar ziyaret etme niyetinin en düşük grup olduğu tespit edilmiştir. Tavsiye etme niyeti açısından kuşakların farklılıkları araştırıldığında tüm grupların birbirine yakın değerler göstermelerine rağmen Z kuşağının en düşük tavsiye etme niyeti gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda bu bulgular ışığında turizm sektörüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF TOURİST GUIDE PERFORMANCE ON BEHAVIORAL INTENTION TOWARDS THE DESTINATION AND THE ROLE OF GENERATIONS YILMAZ, Barış PhD-2025 Tourism Management Major Advisor: Prof. Dr. Rahman TEMİZKAN The purpose of this research is to measure the effect of the tour guide's performance on tourists' attitudes towards the destination they travel to, their intention to recommend the destination and their intention to revisit. In addition, it is to determine whether there are differences in the intention to recommend and intention to revisit between the generations of tourists. The sample of the research consists of tourists who participated in tours organized by a travel agency to Eskişehir and toured the city with a tour guide. The data were collected using purposive sampling and convenience sampling methods. In line with the purpose of the research, data were collected from tourists who visited Eskişehir in March, April and May 2024 via a questionnaire form. As a result of the research, 403 usable survey forms were obtained. The data collected within the scope of the research were analyzed with Smart PLS 4.0 and SPSS 25 programs. According to the findings obtained as a result of the analyzes, while the performance of the tour guide has a positive effect on the intention to recommend, its effect on the intention to revisit is insignificant. However, the effect of the tour guide's performance on the attitude towards the destination is positive and significant. On the other hand, the attitude towards the destination was found to have a positive effect on the intention to recommend and the intention to revisit. In terms of control variables, generations have a negative and significant effect on the intention to recommend, while they have a positive and significant effect on the intention to repeat. When the differences in the intention to revisit according to the generations were examined, it was found that the Y generation had the highest intention to revisit among all groups, while the baby boom generation had the lowest intention to revisit. When the differences between the generations were investigated in terms of the intention to recommend, it was concluded that although all groups showed similar values, Generation Z showed the lowest intention to recommend. As a result of the research, suggestions were presented for the tourism sector in the light of these findings. .