İmam Yâfiî'nin (Ö.768/1367) 'er-Risâletü'l-Mekkiyye fî Tarîki's-Sâdâti's-Sûfiyye' adlı eserindeki tasavvufi görüşleri
Sufi thought of İmam Yafii (D.768/1367) in his work named 'er-Risâletü'l-Mekkiyye fî Tarîki's-Sâdâti's-Sûfiyye'
- Tez No: 641843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Yâfiî, Tarikat, Kadirîlik, Sûfi, Yâfiî, Sufism, Tariqa, Kadirî, Sufi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Âlim, mutasavvıf, Kâdirî tarikatinin önemli Ģahsiyetlerinden biri olan Abdullah b. Es‟ad el-Yâfiî Yemen, Mısır ve Arabistan‟ın Hicaz bölgesini görüĢleri ile etkilemiĢ önemli bir Ģahsiyettir. Zahiri ilimlerde Necmeddin Taberî, Radiyuddin Taberî ve ġerafeddin Ahmed b. Ali Harâzî‟den ders alırken, batınî ilimlerde ise ġeyh Mes‟ud el-Câvi ve Ali b. Abdullah etTavâĢî‟den ders almıĢtır. Zahiri ve Bâtınî ilimlerde geliĢerek, Kâdirîliğin Yâfiiyye kolunu kurarak, bölgesinde islam tasavvuf kültürünün oluĢmasına katkı sağlamıĢtır. Bu çalıĢma ile hem Ġmam Yâfiî hakkında bilgi verilmiĢ hem de“Er-Risâletü‟l-Mekkiyye fî Tarîki‟s-Sâdâti‟sSûfiye”isimli eserindeki görüĢleri incelenmiĢtir. Ġmam Yâfiî, kelamda EĢ‟ari, tasavvufta Kâdirî, ilimde ise ehl-i sünnet görüĢlerini benimsemiĢ, âlim, ârif, Ģair, müfessir, fakih olan çok yönlü bir 14.yy âlimidir.
Özet (Çeviri)
Abdullah b. Es‟ad al-Yâfiî Yemen, who is a scholar, sufi and one of the important figures of Qadiriyya, is an important personality that influenced the Hijaz region of Egypt and Arabia with his views. While taking lessons from Necmeddin Taberî, Radiyuddin Taberî and ġerafeddin Ahmed b. Ali Harâzî in artificial sciences, he also took lessons from ġeyh Mes‟ud el-Câvi ve Ali b. Abdullah et-TavâĢî in spiritual sciences. By improving in artificial - spiritual sciences and establishing the Yâfiiyye branch of Qadiriyya, he contributed to the foundation of an Islamic-Sufi culture in its region. With this study, both information about Imam Yâfiî was given and his views in his book named“Er-Risâletü‟l-Mekkiyye fî Tarîki‟s-Sâdâti‟sSûfiye”were examined. Imam Yâfiî is a versatile 14th-century scholar who has adopted the views of EĢ'ari in kalam, Qadiriyya in Sufism, and the followers of the Sunnah in artificial science, who is a scholar, an enlightened, a poet, a mufassir and a scribe.