Medeni usul hukukunda adli tatil
Judicial vacation
  1. Tez No: 641851
  2. Yazar: BANİ KARAÇUHA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tatil, çalışmaya ara verme, ara verme, mahkeme tatili, adliye tatili, Judicial vacation, judicial holiday, judicial break, judicial recess, court recess, court vacation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Mahkemeler adli tatil nedeniyle her yıl 20 Temmuz'dan 31 Ağustos'a kadar kural olarak yargılama faaliyeti gerçekleştirmezler. Adli tatile ayrılmayan hâkim ve savcılar, bu süreçte ancak kanunda sayılan dava ve işlerle sınırlı olmak üzere yargılama faaliyetine devam ederler. Adli tatilin kaldırılmasına ilişkin tartışmalar defalarca gündeme gelse de oluşturulan gerekçe ve kapsam değişiklikleriyle kurumun uygulanmasına devam edilmiştir. Adli tatil düzenlemesiyle, hâkim ve savcıların dinlenme haklarını yıl içinde tek seferde ve toplu olarak kullanmaları sağlanarak, adli yılda yargılama faaliyetinin kesintiye uğramaması amaçlanmaktadır. Ancak, yargı mensuplarından azınlıkta kalan bir kesim adli tatilden faydalanmaktadır. Çoğunluğu nöbetçi kalmayı tercih eden hâkim ve savcıların adli tatilde kanunda sayılanlarla sınırlı olmak üzere yargısal işlem yapabilmeleri büyük bir iş kaybına sebep olmaktadır. Adli tatil, yargıda düzeni sağladığı düşüncesinin aksine, yargılama sürelerinin uzamasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
In accordance with articles 102, 103 and 104 of the Turkish Code of Civil Procedure, the courts do not process any judicial proceedings, as a rule, during the period of judicial vacation which starts 20th of July ends 31st of August. The judiciary on duty can perform only judicial act provided by the article 103. Judicial vacation is still in valid with a few alterations on laws preamble and content although discussions about the abolition of the judicial recess are always on someone's agenda. The regulation is based on a leading motive which aims to make the judiciary prefer judicial vacation instead of administrative leave so that service of jurisdiction is not interrupted by multiple holidays. However, minority of judiciary prefers to use the alternative right to judicial vacation. The courts with majority of judiciary cannot function properly due to rules that restrict judicial action during judicial recess. In this situation, judicial vacation leads to major loss of judicial labor and unreasonably extended duration of court proceedings.