Atatürk kitaplığı oe_yz_0528 numarada kayıtlı şiir mecmuası (İnceleme-metin ve MESTAP'a göre tasnifi)
The poetry magazine in Atatürk library registered with the number oe_yz_0528 (Analysis-text and classification in reference to MESTAP)
- Tez No: 641943
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: şiir, şiir mecmuası, şair, MESTAP, poem, poem magazine, poet, MESTAP
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 618
Özet
Bu tezde, İBB Atatürk Kitaplığı OE_Yz_0528 numarada kayıtlı şiir mecmuası incelenmiştir. Çalışmamız inceleme ve metin olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mecmua tanıtıldıktan sonra, mecmua içerisinde yer alan şairler ve şiirleri tablo ile gösterilip şairlerin biyografilerine yer verilmiştir. Mecmuada kullanılan nazım şekilleri ve aruz kalıpları yine bu bölümde tablo ile gösterilmiş, mecmuanın muhteva özelliklerinden bahsedilmiştir. Mecmuada bulunup divanlarda ve diğer çalışmalarda bulunmayan şiirlerin, şairleri ve şiir numaraları ile birlikte çeviri yazılı metni birinci bölüme eklenmiştir. İkinci bölümde; mecmuanın çeviri yazılı metnine yer verilmiş, şiirler yayımlanmış divanlarla ve bilimsel çalışmalarla mukayese edilerek belirlenen farklılıklar dipnot ile gösterilmiştir. Mecmuanın MESTAP'a göre tasnifine yine bu bölümde yer verilmiştir. 205 varaktan oluşan mecmuada 89 şaire ait 908 şiir yer almaktadır. Bu şiirlerin oldukça az bir kısmı kaside nazım şekliyle yazılmış, tamamına yakınında ise gazel nazım şekli kullanılmıştır. Mecmuada az sayıda da olsa Farsça yazılmış gazel ve kasideler mevcuttur. Tek mürettip tarafından derlendiği tahmin edilen mecmuanın yazılış tarihine bakıldığında, eserin sonunda Miladi olarak 1835-1836 yıllarına denk gelen bir tarih notu bulunmakta ve mecmuanın 19. yüzyılda tamamlanmış olabileceğini göstermektedir. Mecmuada en çok şiiri bulunan şair Vehbi'dir. Sonrasında Fuzuli, Nesimi, Cenabi gibi şairler gelmektedir. 14. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar yaşamış olan pek çok şaire yer verilmiştir. Çalışmamız söz konusu mecmuanın incelenmesiyle mecmua çalışmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the poem magazine registered in İBB Atatürk Library OE_Yz_0528 is analysed. The study consists of two main parts; the analysis and the text. In the first section, after the magazine is introduced, the poets and their poems in the magazine are demonstrated in a table and the biographies of these poets are included. The verse forms and prosody patterns used in the magazine are also presented in this section in tables and the content features of the magazine are mentioned, as well. The poems which are found in this journal but not in other collections of poems and other studies and their translated texts along with their poets and their numbers have been added to the first section. In the second section, the written interpretation text of the magazine is included and thedifferences determined with a comparison between the poems with the published collection of poems and scientific studies are pointed in the footnotes. Along with this, the classification of the magazine in reference to MESTAP is included in the second section. The 205-leaf-magazine includes 908 poems by 89 poets. A tiny proportion of these poems were writtenin the form of qasida, whereas the ghazal form was used in almost all of them. There are ghazals and qasidas written in Persian in the magazine, though in small numbers. Looking at the writing date of the magazine, which is estimated to have been compiled by a single compositor, it is seen that there is a date note at the end of the work corresponding to the years 1835-1836, which shows that the magazine may have been completed in the 19th century. The poet who has the most poetry in the magazine is Vehbi, followed by other poets such as Fuzuli, Nesimi and Cenabi. A good number of poets who livedbetween 14th century and the 19th century are included in the magazine. Our study aims to contribute to magazine studiesthrough this analysis.