Muğni'l-Muhtâc adlı eserde Ebû Hanife'ye yapılan atıfların tahlili
The analysis of references to Abu Hanifa in the book called Muqni'l-Muhtac
- Tez No: 641975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI MURAT KUMBASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Ebû Hanîfe, Muğni'l-Muhtâc, Hatîb eş-Şirbînî, atıf, ihtilaf, Minhâcu't-Tâlibîn, Abu Hanifa, Muğni'l-Muhtâc, Hatîb Eş-Şirbînî, reference, conflict, Minhâcu't-Tâlibîn
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İslam hukukunun gelişmesinde fakihler arasındaki ihtilafların rolü büyük olmuştur. İhtilaflar açısında usûl ve füru üzerine yapılan incelemelere bakıldığında bu ilimin muntazam arka planı görülmektedir. Bizde buradan hareketle Ebû Hanîfe'nin görüşlerine yer veren Muğni'l-Muhtâc adlı eser üzerine çalışmayı düşündük. Eserde yüz on dört noktada Ebû Hanîfe'nin adının doğrudan ya da dolaylı olarak zikredildiği yerleri tespit ettik. Muğni'l-Muhtâc kitabının tamamını kapsayan bu yüz on dört madde hemen hemen kitabın bütün konu başlıkları altında dağılmış durumdadır. Çalışmamız, giriş dışında Ebû Hanîfe'nin görüşlerinin incelendiği üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde Ebû Hanîfe'ye ait görüşleri inceledikten sonra Hanefî kaynaklarındaki yerlerini tespit ettik. Gerekli gördüğümüz yerlerde ayrıntılı açıklamalar yaptık. Sonuç bölümünde ise çalışmamıza dair elde ettiğimiz sonuçları ve değerlendirmeleri belirttik. Ayrıca benzer çalışmaların ortak sonuçlarını da ayrıntılı bir şekilde sonuç bölümüne ekledik. Bunlara ek olarak taranan kaynak sayısının fazla olması ise Hanefî kaynakları hakkında bilgi sahibi olunmasını katkısı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Conflicts among scholars have played a major role in the development of Islamic law. Methodical background of this discipline is visible when one looks at the analyses on methods and branches in terms of these conflicts. Based on this, we have decided to work on Muğni'l-Muhtâc, which includes Abu Hanifa's opinions. We located 114 points at which Abu Hanife is directly or indirectly referred to in this work. These 114 points, which cover the entire Muğni'l-Muhtâc, are scattered under almost all the titles of the book. Our study consists of three chapters in which the views of Abu Hanifa are examined, apart from the introduction. In these chapters, we first analyzed opinions of Abu Hanifa, and then we determined their place in Hanafi sources. We included detailed explanations where we deemed necessary. In the conclusion, we specified the results and evaluations obtained in our study. We also included the common results of similar studies to this study in the conclusion part in detail. Furthermore, since we reviewed a high number of sources, this study will help readers obtain information on Hanafi sources.