Mergînânî'nin 'El-Hidâye' adlı eserinin ibadetler bölümünde İmam Şâfiî'ye nisbet edilen görüşlerin tespit ve tahlili
Determination and analyis of İmam Shafi's views in worship section of the Book al-Hidayah from Merginani
- Tez No: 430529
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İmam Şâfiî, Mergînânî, el-Hidâye, el-Ümm, Görüş, İsabet, Yanlış, Müftabih, Imam Shafi, Merginani, AL-Hidayah, AL-Umm, view, righteousness, mistake
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
el-Hidâye, Mergînânî'nin Hanefî fıkhını incelediği bir eserdir. Bu kitapta miras hukuku hariç fıkhın bütün konuları yer almıştır. Eserde İmam Şâfiî'nin Hanefilerden farklı görüşlerine işaret edilmiştir. İmam Şâfiî'nin bu görüşlerini araştırmak için bu çalışma yapılmıştır. Tezde İmam Şâfiî'nin, anlatılan görüşe katılmadığı 201 mesele ele alınıp incelenmiştir. Çalışmamızda, Mergînânî'nin 155 yerde İmam Şâfiî'ye atfettiği görüşte isabetli, 46 yerde ise müftâ bih görüşe muhalefet ettiği görülmüştür. Tahlil edilen 201 görüş, Şâfiî kaynaklardan ilk olarak İmam Şâfiî'nin“el-Ümm”, Mâverdî'nin“el-Hâvi'l-Kebîr”, Şirâzî'nin“el-Mühezzeb”ve Şirbînî'nin“Muğni'l-Muhtâc”adlı eseri esas alınmıştır. Bu eserlede bulunmayan görüşler için diğer Şâfiî kaynaklarına müracaat edilmiştir. Ayrıca Hanefi mezhebinden özellikle Hidâye'nin şerhlerine de bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
AL-Hidayah is a work in which Merginani examines islamic Hanafi law. All topics of law is included in this work but law of inheritance. imam Shafi's ideas which are different from Hanafis are referred in the work. This work has been done to examine imam Shafi's these ideas. 201 issues that imam Shafi has opposite views were examined. In our work, it was seen that Merginani pointed to 155 places that he refers to Shafi, and that he is acceptable in 46 places. For the 201 views examined, these work's of Shafis' were grounded on: AL-Umm from Imam Shafi, AL-Havil Kabir from Maverdi, AL-Muhezzeb from Shirazi, and Mugnil Muhtac from Shirbini. Other Shafi sources were referred to for the views that were not in those sources.