Hadislerde Endülüs, Endülüs'te hadis -ilk iki hicri yüzyılda
Al-Andalus in hadiths, hadiths in al-Andalus -in first two centuries hijrah
- Tez No: 642023
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAYRİ KIRBAŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadislerde Endülüs, Endülüs'te hadis, Endülüs hadis tarihi, Endülüslü muhaddisler, sahabe, tâbiûn, al-Andalus in hadiths, Hadith in al-Andalus, Andalusian hadith history, Andalusian muhaddiths, companions, successors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tezde Endülüs ile ilgili merfu rivayetler ve 3./9. yüzyıla kadar Endülüs'te hadis tarihi konuları incelenmiştir. Yarımadaya hadislerin ulaşmasında rol aldığı sanılan kişilerin kimlikleri ve hadis ile ilgili faaliyetleri tespit edilmeye ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Tezin giriş bölümünde tezimizin konusunu, amacı, tezde izlediğimiz yöntem ve kullandığıımız klasik ve modern dönem kaynaklarla ilgili bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde, Endülüs ile ilgili merfu rivayetlere hem isnat hem metin analizi yapılmış, tarihlendirilmeye ve menşeleri tespit edilmeye çalışmış, ayrıca rivayetlerin nakledilmesinin arkasındaki siyasi ve toplumsal arka plana dair bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, Endülüs'e sahabenin gidip gitmediği iddialarının kaynakları, hem yarımadanın 27/647 yılında fethedildiği hem de oraya gittiği öne sürülen sahabi el-Muneyẕir el-İfrīkī bağlamında araştırılmıştır. Üçüncü bölümde, Endülüs'e gittiği ve hadis nakline katkılarının olduğu iddia edilen tâbiûnun kimlikleri, yarımadaya gidip gitmedikleri ve hadis alanına dair faaliyetleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, tâbiûn dışında 2./8. yüzyılda hadislerin yarımadaya intikaline katkısı ve orada hadise dair faaliyetler gerçekleştirmiş olduğu nakledilen bazı âlimlerin kimlikleri, ilmi faaliyetleri, getirmiş oldukları hadis içerikli eserler, ayrıca yarımadada hadislere verilen değer ve fıkıh mezheplerinin etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, marfu hadiths about al-Andalus and history of hadith in al-Andalus until 3rd/9th century was examined. Persons who supposed to have a role in the introduction of hadiths in peninsula, their identities and activities about hadiths tired to be identified and interpreted. The introduction to the thesis includes information about the theme of thesis, the object of research, the methodology and classical and modern sources used. In the first chapter, marfu hadiths about al-Andalus was analyzed in terms of both isnad and matn, it was tried to be dated and identified their origin, and also information about the historical background behind the transmission of marfu hadiths was included. In the second chapter, sources of claims about the introduction or not of companions in al-Andalus were searched in the context of conquest of peninsula in 27/647 and the companion el-Muneyẕir el-İfrīkī was examined. In the third chapter, the successors who were accepted introduce hadiths in al-Andalus and get hadith activities, their personalities, their introduction in or not to peninsula and their activities was examined. In the forth chapter, some scholars who have contributing to introduce hadiths in al-Andalus and get hadith activities, their identities, their activities and books about hadiths they brought with them, hadiths values in peninsula and the effect of Islamic law schools was evaluated.