Üniversite kütüphanesi kullanıcılarının bilgi kaynağı tercihi
Information source preference of university library users
- Tez No: 642022
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Kaynak, E-Kitap, Basılı Kaynak, Üniversite Kütüphaneleri, Okuma formatı tercihleri, SPSS, Electronic Resource, E-Book, Printed Source, University Libraries, Reading format preferences, SPSS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle beraber elektronik kaynaklar hayatımıza girmiş ve kullanıcıların bilgiyi işleme, kaydetme, arama, kullanma, paylaşma ve bilgiye erişim etkinliklerini değiştirmiştir. Bununla beraber basılı kaynaklarda yayınlanmaya ve kullanılmaya devam etmiştir. Elektronik ve basılı kaynakların kullanım şekli ve oranı; yayının türüne, ulaşılabilirliğine, kişinin yaşına, kullanma amacına vb. birçok değişkenden etkilenmektedir.Kütüphaneler artan elektronik ve basılı kaynakları kontrol edebilmek, bütçelerini yeterli bir şekilde düzenlemek, dermenin niteliğini sağlamak, kaynaklarının kullanıcılar tarafından daha verimli bir şeklide kullanılmasını sağlamak amacıyla elektronik ve basılı kaynakların seçimini birtakım unsurları göz önüne alarak karar vermelidir. Araştırma amacı üniversite kütüphanelerinin derme geliştirme sürecinde temin edilecek kaynakları belirlemek için üniversite kütüphanesi kullanıcılarının basılı ve elektronik bilgi kaynağı tercihlerinin incelenmesi ve basılı ve elektronik kaynak tercihlerine tercihlere ilişkin değişkenlerin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda anket oluşturulmuştur. Araştırmanın evren ve örneklemi için Karabük Üniversitesi seçilmiştir. Anket Karabük üniversitesinde uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda elektronik ve basılı kaynak tercihleri ve bu tercihleri etkileyen nedenler; katılımcıların demografik özelliklerine, yayını türüne, yayının kullanım amacı, kaynağın kullanım yatkınlığı gibi nedenlerden dolayı farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the development of science and technology, electronic resources have entered our lives and have changed the activities of users to process, save, search, use, share and access information. However, it continued to be published and used in printed sources. The usage and rate of electronic and printed resources; the type of publication, accessibility, age of the person, purpose of use, etc. It is influenced by many variables. Libraries should decide on the selection of electronic and printed resources in order to control the increasing electronic and printed resources, adequately organize their budgets, ensure the quality of the collection, and ensure that their resources are used more efficiently by users. The purpose of the research is to examine the printed and electronic information resource preferences of the university library users and to determine the variables related to the preferences to the printed and electronic resource preferences in order to determine the resources to be provided in the collection development process of the university libraries. In accordance with this purpose, a questionnaire has been created. Karabuk University was chosen for the population and sample of the study. The survey was carried out at Karabuk University. As a result of the study, electronic and print source preferences and the reasons affecting these preferences; It was observed that the participants differed due to the demographic characteristics, type of broadcasting, the purpose of the broadcast, and the tendency to use the resource.