Hipertansiyon hastalarının aile sağlığı merkezini kullanma sıklığı ve tercih nedenleri
Application frequency of hypertension patients and their reasons for preferring family health center
- Tez No: 642190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Hipertansiyon, Tercih Nedenleri, Family medicine, Hypertension, Reasons for preference
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç:Çalışmamızın amacı, hipertansiyon hastalarının aile hekimliğini kullanma sıklığı ve tercih nedenlerini tespit etmektir.Gereç ve yöntem:Araştırma tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmıştır. Örneklem büyüklüğü,“ evreni belli olan örneklem hesabı”kullanılarak; evrendeki birey sayısı 1120, yanılma payı 0,05, görülme sıklığı %30 ile 225 olarak hesaplanmıştır. İzmir Karabağlar 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi polikliniklerine 2019 yılı Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde herhangi bir sebeple başvuran hastalara yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak anket uygulanmış ve standardize yöntemle kan basınçları ölçülmüştür. Veriler SPSS 21.0 ile analiz edilmiştir.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 59.42±10.22'dir; %64,9 kadın, %35,1 erkektir. Katılımcıların %76,9 evli, %57,3'ü ev hanımı, %50,2'sinin geliri asgari ücret altıdır. %28 okuma yazma bilmezken %56,7'si ilkokul mezunudur. Sosyal güvence kapsamında olanların oranı %96,9'dur. Alkol kullanmayanların oranı %91,6 (n:206) dır. Sigara içenlerin oranı ise %14,7'dir.Egzersiz yapmayanların oranı %46,2'dir. Vücut kitle indeksi (BKİ) ortalaması 31.51±5.29 (min.19-max.51)'dir.Katılımcıların %90,6'sının hipertansiyon dışında ek bir hastalığı mevcuttur. Bu %40,9 oranında diabetes mellitustur. Katılımcıların %51,9'unun tansiyonu kontrol altındadır. Katılımcıların %44'ü tansiyonu 180/110 mmHg olduğunda aile hekimine gitmesi gerektiğini düşünmektedir.Tansiyon ilacını reçete ettirmek için %92 oranında katılımcı aile hekimine gelmektedir. İlaç raporunu yeniletmek için %74 katılımcı dahiliyeye başvurmaktadır. Altı ayda bir olan kontrol için %48,4 aile hekimine gelirken, yıllık kontrol için %49,8 dahiliyeye gitmektedir.Tansiyon ilacının yan etki yaptığını düşünürse ilk aile hekimine başvururum diyenlerin oranı %45,8'dir. Hipertansiyon konusunda merak ettiklerini aile hekimine sormayı tercih edenlerin oranı %60,4'dür.Sonuç:Çalışmamızda aile hekimliğine başvuran hastaların kan basıncı kontrolü ve ilaç kullanımı iyi durumda olduğu tespit edildi. Aile hekimine en çok başvuru ilaç reçete ettirmek amaçlıdır. İlaç raporunu yeniletmek için başvuru ise en düşük düzeydedir. Hipertansiyon tedavisinin etkili olabilmesi için yaşam tarzı değişikliklerine de önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim in our study is finding reasons of hypertension patients for applying to family health center and their application frequency.Materials and methods:The research was planned as a descriptive study: Using the sampling method“known size universe”, 1120 was taken as universe size. The error margin was taken as 0,05, prevalance was taken as 30%. The sample size was calculated as 225. In 2019, 3 months period, July-August-September, a survey was held through face-to-face interview with patients in Number 1 Family Health Center, Karabağlar İzmir. Patients' blood pressure was measured using standardized method. Statistical analysis of the data was performed using the SPSS 21.0 program.Results:The average age of patients was 59.42±10.22. Distribution of gender was 64,9% female, compared to 35,1% male. Marrital status percentage was 76,9%. 57,3% of samples were housewives. 50,2% of the samples was earning less than minimum wage. 28% of the patients was illiterate, 56,7% was primary school graduates. The percentage of patients with social security was 96,9%. The percentage of patients who didn't use alcohol was 91,6%. The percentage of patients who smoked cigarette was 14,7% The percentage of patients who had no exercise ritual was 46,2%. The average Body Mass Index (BMI) was 31.51±5.29 (min.19-max.51). 90,6% of patients had an additional disease: 40,9% of them had diabetes mellitus. 51,9% of the patients blood pressure had been controlled. 44% of patients believed that when their blood pressure reached 180/110, they should come to the family doctor. The percentage of patients coming to the family doctor just to prescribe their drug was 92%. 74% of patients applied to the internal medicine for renewing drug report. For six months check, 48,4% of the patients used to apply to family doctor, whereas for annual check, 49,8% of them used to apply to internal medicine. If the drug had resulted in side effect, 45,8% of patients decided to apply to the family doctor initially. 60,4% of patients preferred to consult to the family doctor, for questions concerning hypertension.Conclusion:Our survey showed that blood pressure levels of patients applying to the family health center were kept under control. They took their drugs regularly. Most of the applications to the family doctor were taking presciption. Fewer of the applies were done to renew the drug report. In our vision, more importance should be given to life-style changes in order to be more effective in hypertension treatment.