Antihipertansif ilaç kullanan hastalarda yutma anksiyetesi ve oral tablet kullanım sadakati arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationnship between swallowing anxiety and oral drug use fidelity in patients taking antihypertensive drug
- Tez No: 642189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, yutma kaygısı, İlaç uyumu, ilaç boyutu, Hypertension, swallowing anxiety, medication adherence, drug size
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yutma kaygısını antihipertansif ilaç kullanan hastalarda incelemeyi ve bu kaygı ile oral tablet kullanım sadakati arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız etik kurul onayı alındıktan sonra01.03.2019-29.02.2020 tarihleri arasında Bursa Yıldırım 14 Nolu Teleferik Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı antihipertansif ilaç kullanan 18-65 yaş aralığında 398 hasta ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplamak için tarafımızca yapılandırılmış Sosyo-demografik özellikler ve tıbbi öykünün yanı sıra Budak ve arkadaşlarının Yutma Kaygısı ölçeği, Morisky İlaç Uyum Ölçeği ve Avrupa Sağlık Okuryazarlık Ölçeği Kısa Formu hastalara uygulanmıştır. Gönüllülük esasına dayalı ve katılımcıların doldurduğu anket çalışılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %86,7'si antihipertansif ilaç tedavisini devam ettirmiş, %13,3'ü ise bırakmıştır. Tedaviye devam etmeyen katılımcıların yutma kaygısı ölçek puanları tedavisini bırakmayan katılımcılardan daha yüksektir. Kadınların yutma kaygısı ölçek puanları erkeklerden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Morisky ölçek puanı ile HLS-EU-Q16 ölçek puanı arasında pozitif doğrusal ilişki vardır. Tabletin genişliği ve hacmi arttıkça katılımcıların yutma kaygısı ölçek puanları da artmaktadır. Eliptik/oval tablet kullananların ilaç kullanım süreleri yuvarlak tablet kullanan katılımcılardan daha fazladır. Kullanılan tabletin hacmi arttıkça katılımcıların ilaç kullanım süresi de artmaktadır. Sonuç: Çalışmamızda, yutma anksiyetesinin hipertansiyon hastalarının tedavisinde ilaç uyumu üzerine etkili olabileceğini tespit ettik. Ayrıca diüretiklerin ve nitratların yutma anksiyetesi üzerine olumlu etkisi olabileceğini saptadık. Her iki konuda da ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to examine swallowing anxiety in patients taking antihypertensive drugs and to investigate the relationship between this anxiety and oral tablet use fidelity. Methods: Our study was conducted with 398 patients between the ages of 18-65, who were using antihypertensive drugs registered at Bursa Yildirim 14th Teleferik Family Health Center between 01.03.2019-29.02.2020, after approval of the ethics committee. In order to collect data in the study, besidesthesocio-demographiccharacteristicsandmedicalhistorystructuredby us, the Swallowing Anxiety Scale of Budak et al., The Morisky Medication Adherence Scale and the European Health Literacy Scale Short Form were applied to the patients. A questionnaire based on volunteering and filled out by the participants was studied. Results: 86.7% of the participants continued antihypertensive medication, 13.3% quit. The swallowing anxiety scale scores of the participants who did not continue the treatment were higher than the participants who did not stop their treatment. Swallowing anxiety scale scores of women were found significantly higher than men. There is a positive linear relationship between Morisky scale score and HLS-EU-Q16 scale score. As the width and volume of the tablet increase, the swallowing anxiety scale scores of the participants also increase. Medication durations of those using elliptical / oval tablets were longer than those using round tablets. As the volume of the tablet used increases, the duration of drug use of the participants also increases. Conclusions: In our study, we found that swallowing anxiety can be effective on drug compliance in the treatment of hypertension patients. We also found that diuretics and nitrates can have a positive effect on swallowing anxiety. We believe that further studies are needed on both subjects.