Ratlarda tiyoasetamid tarafından oluşturulan karaciğer toksisitesi üzerine arum dioscoridis bitki ekstresinin etkileri
Effects of arum dioscoridis plant extract on livertoxicity that is created by thioacetamide in rats
- Tez No: 642273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT İSPİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Arum Dioscoridis, Hepatotoksisite, Oksidatif stres, Tiyoasetamid, Tirşik, Arum Dioscoridis, Hepatotoxicity, Oxidative stress, Thioacetamide, Tirşik
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, tiyoasetamid ile oluşturulan deneysel karaciğer toksisitesine karşı arum dioscoridis (tirşik) bitki ekstresinin proflaktik ve tedavi edici etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 12–14 haftalık, 200-270 gram arasında ağırlıkları değişen 35 adet Wistar-Albino cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar her grupta 7 rat olacak şekilde toplam 5 gruba ayrıldı. 1. grup kontrol grubu, 2. grup hepatotoksisite grubu, 3. grup proflaksi grubu, 4. grup intraperitoneal tedavi grubu, 5. grup oral tedavi grubu olarak belirlendi. Hepatotoksisite sağlamak için 350 mg/kg dozda tek seferde intraperitoneal yolla TAA verildi. Çalışmanın sonunda (7. gün) ratlar genel anestezi eşliğinde sakrifiye edildi. Ratların kanları alındı ve karaciğer dokuları çıkarıldı. Kanda karaciğer enzimleri, karaciğer dokularında ise oksidatif stres belirteci MDA ve antioksidanlar (GPx, CAT, SOD) çalışıldı. Ayrıca karaciğer dokuları histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda hepatotoksisite oluşturulmuş ratlarda arum dioscoridis tedavi ve proflaksisi ile biyokimyasal ve histolojik parametrelerde anlamlı iyileşmeler ve doku antioksidan seviyelerinde anlamlı artışlar saptanıldı. Sonuçlar: Çalışmamız arum dioscoridis'in proflaktik ve tedavi edici etkinliğinin olduğunu göstermiştir. Tedavi kolunda parenteral tedavinin oral tedaviye nazaran üstün olduğu düşünülmektedir. Akut karaciğer hasarı ve hepatotoksisite durumlarında, etkili ve ucuz tedavi için arum dioscoridis'in potansiyel uygulanmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, we aimed to investigate the prophylactic and therapeutic effects of arum dioscoridis (tirşik) plant extract against experimental liver toxicity created with thioacetamide. Materials and Methods: In our study, 35 Wistar-Albino male rats, weighing between 200-270 grams, were used, aged 12-14 weeks. The rats were divided into 5 groups with 7 rats in each group. Group 1 was determined as control group, group 2 hepatotoxicity group, group 3 prophylaxis group, group 4 intraperitoneal treatment group and group 5 oral treatment group. To provide hepatotoxicity, TAA was given intraperitoneally at a dose of 350 mg / kg once. At the end of the study (7th day) rats were sacrificed under general anesthesia. Blood of the rats was taken and liver tissues were removed. Liver enzymes in the blood, oxidative stress marker MDA and antioxidants (GPx, CAT, SOD) were studied in liver tissues. In addition, liver tissues were evaluated histopathologically. Results: In our study, significant improvements in biochemical and histological parameters and significant increases in tissue antioxidant levels were detected in the treatment and prophylaxis of arum dioscoridis in hepatotoxic rats. Conclusion: Our study showed that arum dioscoridis has prophylactic and therapeutic efficacy. In the treatment arm, parenteral treatment is considered to be superior to oral treatment. We suggest the potential application of arum dioscoridis for effective and inexpensive treatment in acute liver injury and hepatotoxicity.