Çocukluk çağında travmaya uğramış bireylerin, beliren yetişkinlik döneminde duygusal yeme davranışı ve benlik saygısı oluşumu arasındaki ilişki
The relation between emotional eating behavior and the formation of self-esteem in individuals who were traumatized during their childhood
  1. Tez No: 642336
  2. Yazar: BÜŞRA ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN KARAKOÇ DEMİRKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beliren yetişkinlik, çocukluk çağı travması, duygusal yeme, benlik saygısı, ihmal, cinsel istismar, duygusal istismar, fiziksel istismar, emerging adulthood, childhood trauma, emotional eating, selfesteem, neglect, sexual abuse, emotional abuse, physical abuse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: Modern toplumlarda son yıllarda gelişen dünya ile birlikte 18-24 yaş arasındaki bireylerin hayatlarında değişimler olmuştur. Ergenlikten yetişkinliğe geçişte yeni bir döneme ihtiyaç duyulmuş ve bu dönem“beliren yetişkinlik”olarak adlandırılmıştır. Yaşamın erken döneminde yaşanan travmanın ergenlik ve yetişkinlikte birçok probleme yol açacağı düşünülmektedir. Travmatik olaylar bireylerin benlik oluşumu üzerinde önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda istismar ya da ihmale maruz kalan bireylerde duygusal yeme davranışı görülmektedir. Amaç: Bu çalışmada çocukluk çağında travmaya uğrayan bireylerin, beliren yetişkinlik döneminde benlik saygısı oluşumu ve duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmanın örneklemini Gelişim Üniversitesi'nde öğrenim gören 18-24 yaş arasındaki 100 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcılara, Demografik Bilgi Ölçeği, Çocukluk Çağı Travması Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Duygusal Yeme Ölçeği uygulanmış olup SPSS 23 (Statistical Package For Social Sciences) programı ile verilerin analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmada %59 kadın (n=59), ve %41 erkek (n=41) katılımcı yer almıştır. Çocukluk çağı travması toplam puanı ile benlik saygısı arasında pozitif yönde anlamlı (r=0,197 p=0,049), benlik saygısı alt ölçeğiyle duygusal yeme ölçeği toplam puanıyla arasında istatistikçe anlamlı pozitif (r=0,256 p=0.010), çocukluk çağı travması toplam puanıyla duygusal yeme ölçeği toplam puanı arasında pozitif (r=200 p= 0.046) ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmanın sonucunda çocukluk çağı travmasının, beliren yetişkinlik dönemindeki benlik saygısı ve duygusal yeme davranışı ile ilişkili olduğu görüldü. Duygusal yeme davranışı olan kişilerde benlik saygısı ve geçmiş travmaların değerlendirilmesi önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In recent years there have been changes in the lives of individuals between the ages of 18-24 with the developing world in modern societies. A new era was needed in the transition from adolescence to adulthood, and this period was called“emerging adulthood”. It is thought that the trauma experienced early in life will lead to many problems in adolescence and adulthood. Traumatic events play an important role in the formation of individuals ' self. Emotional eating behavior is also observed in individuals who are subjected to abuse or neglect Objective: The aim of this study is to examine the relationship between selfesteem formation and emotional eating behavior in childhood traumas. Method: The sample of this study consists of 100 volunteers students selected between the ages of 18-24 who are students at Gelişim University. Demographic information scale, childhood trauma scale, Rosenberg self-esteem scale and emotional eating scale were applied to the participants and the data were analyzed with SPSS 23 (Statistical Package for Social Sciences) Program. Results: 59% female (n=59) and 41% male (n=41) participated in the study. A positive correlation between childhood trauma total score and self-esteem (r=0.197 p=0.049), statistically significant positive (r=0.256 p=0.010) between the self-esteem subscale and the emotional eating scale total score, and positive correlation (r=200 p= 0.046) between the childhood trauma total score and the emotional eating scale total score were determined. Conclusion: As a result of the study, it was observed that childhood trauma was associated with self-esteem and emotional eating behavior in emerging adulthood. Self-esteem and evaluation of past traumas were found to be important in people with emotional eating behavior.