Social policy of the Democratic Party in Turkey: An analysis of government programs
Demokrat Parti döneminde sosyal politika: Hükûmet programları üzerinden bir inceleme
- Tez No: 642440
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİZ DİNÇ BELCHER JR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Tarım Reformu, CHP, Adnan Menderes, Sosyal Politika, Democratic Party (DP), Agriculture Reform, CHP, Adnan Menderes, Social Policy
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'nin çok partili hayata geçmesiyle birlikte 1946 yılında kurulan ve 1950-60 yılları arasında iktidarda bulunan Demokrat Parti'nin icraatlarını sosyal politika ve sosyal devlet kavramları çerçevesinde incelemektedir. Tezde ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Batı'da tartışılmaya ve gelişmeye başlayan sosyal devlet kavramı ve politikaları, Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in tek parti dönemi sosyal politikaları incelenmiştir. Ardından tek parti dönemi ve çok partili hayata geçiş süreci üzerinde durulmuştur. Daha sonra Demokrat Parti'nin kuruluşu ve muhalefet yıllarındaki sosyal devlet anlayışı incelenmiştir. 14 Mayıs 1950 tarihinde halkın büyük desteğini alarak iktidara gelen Demokrat Parti, Türk siyasal ve ekonomik tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Bu dönemde siyasal ve ekonomik alanlarda olduğu kadar sosyal ve kültürel alanlarda da birçok yeni sistem ve politikanın uygulandığı görülmektedir. Ekonomide atılım döneminin başlangıcı olan 1950'den itibaren tarımda yükselen Türkiye, dünya genelinde önemli bir yer edinmiş ve tarım sektöründeki olumlu gelişmeler istihdam, göç gibi konuların gündeme gelmesine yol açmıştır. Bu dönemde özellikle eğitim faaliyetleri, işçilerin sendikal hakları, göç, istihdam sorunu ve sağlık gibi alanlarda çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmaların Demokrat Parti'nin iktidarda olduğu süreç içinde ülkeye katkıları ve olumsuz etkileri çalışmada değerlendirilmektedir. Çalışma kapsamında parti iktidarı öncesi dönem, Demokrat Parti'nin iktidar sürecinin başladığı 1950 yılından 1960 yılına kadar geçen dönemde gerçekleştirilen sosyal politikalar ve bu politikaların genel etkileri hükûmet programları üzerinden incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis delves into the practices of the Democratic Party (DP) government between 1950-1960 from the perspective of social policy and social state. The first part of this study discusses the concept and practices of social policy that has emerged in the 19th century in Europe as well as the practices during late period of Ottoman Empire and the single-party period of the Turkish Republic. Then, the study focuses on the emergence of the DP and the transition to multi-party system. Afterwards, the DP's understanding of social state during its years in opposition and its years in power is analyzed based on its government programs. The DP came to the power in May 14, 1950 by receiving a sweeping majority of votes. The period of the DP rule constitutes a milestone in Turkey's politics and economic history. During this episode of Turkish history, brand new policies were introduced in political, economic as well as social and cultural realms. Starting from the year of 1950, the economy took off; Turkey achieved a more prestigious status in the world and issues such as employment and migration came to the agenda with the prospering agriculture sector. The government devised many programs in areas such as education, union rights of workers, migration, employment and healthcare. The study analyzes the positive as well as negative effects of the policies implemented by the DP. To this end the study covers the period before the DP's rule as the basis for comparison with the social policies of the DP governments and their effects.