Vadeli işlem sözleşmelerinin volatilite modelinde varyans faktörü olarak işlem miktarı ve döviz kuru: Bist30 endeks vadeli işlem sözleşmesi üzerine bir uygulama
The amount of transactions and the exchange rate as a variance factor in the volatility model of futures contracts: A study conducted on the futures contracts of Bist30 index
- Tez No: 642730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBEN KOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, İşletme, Banking, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Volatilite, BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, Döviz Kuru, ARCH, GARCH, TARCH, EGARCH, Volatility, Exchange Rate, BIST30 Index Futures Contract, ARCH, GARCH, TARCH, EGARCH
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Finansal piyasalarda meydana gelen dalgalanmalar sonucunda oluşan riskler ile beraberinde yaşanan belirsizlik ortamı türev piyasaların gelişimini sağlamış ve işlem hacimlerinde artışlar yaşanmasının öncelikli unsuru olmuştur. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında en çok işlem gören sözleşmelerden biri olan BIST30 endeks vadeli işlem sözleşmesinin volatilite modelinde işlem miktarı ve ABD Dolar Kurunun varlığının araştırıldığı bu çalışma, 2012-2018 dönemini kapsamaktadır. 1618 günlük verinin analize dahil edildiği çalışmada Eviews 9 programı kullanılmıştır. Endeks vadeli işlem sözleşmesinin volatilitesi Genelleştirilmiş Otoregresif Koşullu Değişen Varyans modellerinden GARCH, EGARCH ve TARCH modelleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, BIST30 Endeks Vadeli İşlem sözleşmesinin volatilitesini GARCH modeli, ABD Dolar Kuru ile geliştirilmiş GARCH modeli, miktar ile geliştirilmiş TARCH modeli, EGARCH modeli ve miktar ile geliştirilmiş EGARCH modelinin anlamlı sonuçlar verdiği yönündedir.
Özet (Çeviri)
The uncertainty associated with the risks arising from fluctuations in financial markets led to the development of derivative markets and became the primary factor in the increase of transaction volumes. This study in which explores the presence of the Transaction amount and the US Dollar Exchange Rate in the Volatility model of the BIST30 Index Futures Contract, one of the most traded contracts in the Borsa Istanbul Futures and Options Market, covers the 2012-2018 period. Eviews 9 program is used in the study where 1618 days of data were included in the analysis. The volatility of the index futures contract is analyzed by using GARCH, EGARCH and TARCH models which are Generalized Autoregressive Conditional Variance models. The findings show that the basic GARCH model explaining the volatility of the BIST30 Index Futures contract, the TARCH model developed with transaction amount, the GARCH model developed with the US Dollar Rate, the EGARCH model and the EGARCH model developed with transaction amount have got significant results.