Üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları ile alkol/madde kullanımının ilişkisi ve bunların dissosiyatif belirtilere etkisi
The relationship between childhood trauma and alcohol/drug use in university students and their effects on dissociative symptoms
- Tez No: 642788
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR OKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma, Alkol/Madde Kullanımı, Dissosiyasyon, Duygusal İhmal, Fiziksel İhmal, Duygusal İstismar, Trauma, Alcohol/Substance Use, Dyssociation, Emotional Negligence, Physical Neglect, Emotional Abuse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma; üniversite öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları ile alkol/madde kullanımının ilişkisini incelemek ve bu ilişkinin dissosiyatif belirtilere etkisini açıklamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilindeki T.C. İstanbul Arel Üniversitesi, T.C. İstanbul Haliç Üniversitesi ve T.C. İstanbul Gelişim Üniversitesinde okuyan psikoloji bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya üniversiteye devam eden 329 öğrencinin gönüllülük esası ile katılımı sağlanmıştır. Araştırmanın sonuca ulaşabilmesi için bir takım veriler katılımcılardan toplanmıştır. Gönüllü olan katılımcılara sosyo demografik özelliklerin öğrenilmesi amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”verilmiştir. Araştırmada çocukluk çağı travmalarını ölçümlemek için“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”, alkol/madde kullanım durumunu ölçümlemek için“Michigan Alkolizm ve Madde Tarama Testi”, dissosiyatif yaşantı düzeylerini belirlemek için“Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği”ile elde edilen sonuçlar sonuçlar işlenmiştir. Elde dilen verilerin analizi“IBM SPSS versiyon 21 paket programı”nda yapılmıştır. Çaprazlama veri analizleri yapılarak üç değişken arasındaki ilişkiler saptanmaya çalışılmıştır. Veriler normallik testine alınarak normal dağılım olup olmadığı incelendiğinde normal dağılım bulunamamıştır. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeğinin, Michigan Alkolizm ve Madde Tarama Testinin ve Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeğinin güvenirlik düzeylerine bakılmıştır. Sonraki analizlerde ise Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ile çalışmaya katılan gönüllü katılımcıların“sosyodemografik bilgi formunda”yer alan demografik durumlarına ilişkin betimsel analizler yapılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklerin tüm ölçeklerin betimsel analizleri yapılmıştır. Katılımcılara uygulanan Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ile Michigan Alkolizm ve Madde Tarama Testi sonuçlarının arasındaki korelasyon incelenmiştir. Daha sonra“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”ve“Michigan Alkol Ve Madde Tarama Testinin”“Dissosiyafif Yaşantılar Ölçeğine”etkisi incelenip, çocukluk çağında maruz kaldıkları travmaları ve alkol ve/veya madde kullanımının dissosiyatif belirtileri ne kadar yordadığı incelenmiştir. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeğinin, Michigan Alkolizm ve Madde Tarama Testinin ve Dissosiyafif Yaşantılar Ölçeğinin cinsiyet ve medeni durum değişkenine ilişkin anlamlı bir fark olup olmadığını saptamak amacıyla non-parametrik analizlerden olan mann whitney u analizi yapılmıştır. Daha sonra örneklem grubunun Michigan Alkolizm Ve Madde Tarama Testi sonuçlarına göre“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”ve beş alt düzeyinden alınan toplam puanların birbiri ile arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmek amacıyla Non Parametrik analizlerden“Kruskal Wallis-H”analizi yapılmıştır. Aynı şekilde“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”sonuçlarına göre“Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeğinden”elde edilen sonuç olan dissosiyatif bozukluk var veya dissosiyatif bozukluk yok boyutlarının anlamlılığını test etmek için non-parametrik analizlerden kruskal wallis-h analizi yapılmıştır. Yine aynı şekilde Michigan Alkolizm ve Madde Tarama Testi sonuçlarına göre Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeğinden elde edilen sonuç olan dissosiyatif bozukluk var veya dissosiyatif bozukluk yok boyutlarının anlamlılığını test etmek için non-parametrik analizlerden kruskal wallis-h analizi yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen verilere göre cinsiyet ve medeni durum değişkenine göre çocukluk çağı travmalarının ilişkili olmadığı görülmektedir. Ancak alkol/madde kullanımı ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeğinin alt boyutu olan fiziksel ihmalin anlamlı yordayıcılar olduğu görülmektedir. Yapılan korelasyon analizinde ise çocukluk çağı travmaları, duygusal ihmal, fiziksel ihmal ve duygusal istismarın alkol/madde kullanımı ile kolelasyon gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study; it was done to examine the relationship between childhood traumas and alcohol/substance use in university students and to explain the effect of this relationship on dyssociative symptoms. The sample of the research is the psychology department students studying at T.C. Istanbul Arel University, T.C. Istanbul Haliç University and T.C. Istanbul Development University in Istanbul Province. 329 students attending the study were provided voluntarily. In order to provide study data, participants were given a personal information form to determine socio-demographic characteristics. The study used Scale of Childhood Traumas to identify childhood traumas, Michigan Alcoholism and Substance Screening Test to determine the level of alcohol/substance use, Dyssociative Life Scale data to determine levels of dyssociative life. Analysis of data was done in the IBM SPSS version 21 package program. Cross-dipping data analyses were analyzed to show relationships between the three variables. Normal distribution was not found when the data was taken into the normality test and examined whether there was a normal distribution. The levels of childhood traumas, the Michigan Alcoholism and Substance Screening Test and the Dissociative Lives Scale have been looked at. In the following analysis, the participants who participated in the study with the Scale of Childhood Traumas were made to make a statement about the demographic status of the participants in the sociodemographic information form. There have been scripture analyses of the scales used in the study. The correlation between the Scale of Childhood Traumas applied to participants and the results of the Michigan Alcoholism and Substance Screening Test was examined. It was then examined on the Scale of Childhood Traumas and the effect of the Michigan Alcohol And Substance Screening Test on the Dissociative Life Scale, examining childhood traumas and dissociative signs of alcohol/substance use. Analysis of mann whitney, a non-parametric analysis to determine whether there is a significant difference in the gender and marital status variable of the Scale of Childhood Traumas, the Michigan Alcoholism and Substance Screening Test, and the Dyssociative Lives Scale. Kruskal wallis-h was then analyzed from non-parametric analyses to test the significance of the difference between the Scale of Childhood Traumas and scores of its five subsizes, according to the results of the Sample Group's Michigan Alcoholism And Substance Screening Test. In the same way, according to the results of the Scale of Childhood Traumas, kruskal wallis-h analysis was performed from non-parametric analyses to test the significance of non-parametric analyses, which are the result of dyssociative life scale, or no dyssociative disorder. Similarly, according to the results of the Michigan Alcoholism and Substance Screening Test, kruskal wallis-h was analyzed from non-parametric analyses to test the significance of non-parametric analysis, which is the result of dyssociative life scale, or no dyssociative disorder. According to the data obtained from this study, childhood traumas are not related according to the gender and marital status variable. However, physical neglect, which is the lower dimension of the scale of alcohol/substance use and Childhood Traumas, is seen to be significant painrs. In the correlation analysis, it was determined that childhood traumas, emotional neglect, physical neglect and emotional abuse showed alcohol/substance use and collate.