The problem of authorial intention in James Joyce's Ulysses in light of contemporary approaches in literary criticism
Edebiyat eleştirisinde çağdaş yaklaşımlar ışığında James Joyce'un Ulysses adlı eserinde yazarın niyeti problemi
  1. Tez No: 642815
  2. Yazar: ERCÜMENT YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebi Eleştiri, Yazarın Niyeti, Nesnel Okuma, Gadamer, Hirsch, Literary Criticism, Authorial Intention, Objective Reading, Gadamer, Hirsch
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kökleri milattan önce altıncı ve beşinci yüzyıl Yunan felsefesine dayanan nesnel okuma sorunu yirminci yüzyılda kendisini yeni bir form (yazarın niyeti sorunu) ve yeni bir bağlam (yirminci yüzyıl entelektüel çevreleri) içinde yeniden göstermektedir. Bu çalışma temel olarak yirminci yüzyıl edebi eleştiri yaklaşımlarını niyetçi yaklaşımlar ve niyet karşıtı yaklaşımlar olarak ikiye ayırarak edebi eleştiride yazarın niyeti sorununu tartışmaktadır. Bu bağlamda, James Joyce'un Ulysses (1922) romanından somut örnekler vererek ve esere atıflar yaparak okuma ediminde edebi boşluklar ve gri alanlar sorununun arkasındaki en temel sebepleri tasvir etmektedir. Bu sınıflandırmada, Cleanth Brooks, John Crowe Ransom, Monroe C. Beardsley, W.K. Wimsatt, Hans-Georg Gadamer, Norman Holland, Jacques Derrida, Michael Foucault, Roland Barthes, Northrop Fyre, Réne Wellek ve Austin Warren gibi eleştirmenler, göreceli olarak farklı sebeplerden ötürü yazarın niyetini metnin değerlendirilmesinde bir ölçüt olarak kabul etmedikleri için niyet karşıtı yaklaşımı temsil etmektedirler. Niyetçi yaklaşımı ise okuma ediminde nesnel yorum adına bazı tümel ilkeler belirlemek için temel amaçları mutlak nesnellik ve mutlak öznellik arasında bir orta yol (in medio tutisimus ibis) bulabilmek olan E. D. Hirsch, Wolfgang Iser ve Stanley Fish gibi önde gelen eleştirmenler temsil etmektedir. Bu çalışma, Ulysses'in insan ürünü bir eser olarak oluşum sürecini ve metnin ilk kuşak okuyucular tarafından nasıl algılandığını yirminci yüzyıl edebiyat eleştirisi ışığında analiz etmenin yanı sıra yazar tarafından metnin içine gömülen anlamların okuyucu tarafından keşfedilmesinin önündeki en temel sorunları konu edinmektedir. Çalışma boyunca, yazara ait açıklama eksikliği, biyografik boşluklar, dilin çift yönlü doğası, yazar ve okuyucu arasında var olan kaçınılmaz zamansal mesafe, yazarın ve okuyucunun zihninde gerçekleşen entelektüel dönüşüm, yazarın ve okuyucunun ideolojik bakışları arasındaki farklar, yazarın ve okuyucunun zihinleri arasında var olan kapatılamaz mesafe, okuyucunun imgeleme dayanması ve dilin mecazi kullanımı gibi etkenler okuma ediminde kaçınılamaz göreceliğe yol açan en temel etkenler olarak metnin, yazarın ve okuyucunun anlam inşa sürecindeki işlevleri dikkate alınarak analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Having its origins in the sixth and fifth centuries B.C. of the ancient Greek philosophy, the problem of objectivity in the act of reading manifests itself in a different form (the problem of authorial intention) and in a new context (twentieth century intellectual circles) in the twentieth century. This study primarily deals with the problem of authorial intention in literary criticism by dividing the twentieth century literary critical approaches into schools of intentionalism and anti-intentionalism while illustrating the most fundamental reasons behind the problem of literary gaps and silences in the act of reading with concrete examples and explicit references from James Joyce's Ulysses (1922). In this classification, Cleanth Brooks, John Crowe Ransom, Monroe C. Beardsley, W.K. Wimsatt, Hans-Georg Gadamer, Norman Holland, Jacques Derrida, Michael Foucault, Roland Barthes, Northrop Fyre, Réne Wellek, and Austin Warren represent the anti-intentionalist approach because of the fact that they reject the author's intention as a criterion in evaluation of the meaning for relatively different reasons. The intentionalist approach consists of a couple of leading critics such as E.D. Hirsch, Wolfgang Iser, and Stanley Fish whose primary aim is to find a kind of middle-of-the-road (in medio tutisimus ibis) approach between absolute objectivism and absolute subjectivism in order to establish some universally valid principles for objective interpretation in the act of reading. Over and above analysis of making of Ulysses as a man-made text and reaction of its early readers in light of the twentieth century literary criticism, this study deals with some of the most basic problems that make discovery of meanings buried within the text by the author much more demanding for the reader. Throughout the study, lack of authorial revelation, biographical gaps, double-sidedness of language, unavoidable temporal distance between the author and the reader, intellectual transformation of minds of the author and the reader, the gap between ideologies of the author and the reader, unbridgeable distance between minds of the author and the reader, use of imagination by the reader, and use of language figuratively are scrutinized as the most basic problems causing unavoidable subjectivity in reading in conjunction with the functions of the text, the author, and the reader in construction of meaning.