MÖ. 2. ve 1. Binyılda Kapadokya bölgesi
Cappadocia region in 2st and 1nd Millennium BC
  1. Tez No: 642889
  2. Yazar: RUKİYE ÖZEK ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kapadokya, Asur, Hitit, Pers, Roma, Cappadocia, Assyrian, Hittite, Persian, Phryg, Rome
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kapadokya MÖ. 2. Binyılda Anadolu'nun yazı ile tanışan ilk bölgelerinden biri ve ticaret kolonilerininde merkezi olmuştur. Asurlu tüccarlar; ticareti dinamik tutmuşlardır. Stratejik konumundan ötürü Kapadokya binlerce yıldan beri hâkimiyet altına alınmak için büyük mücadeleler içerisinde olmuştur. Asurlular, Hititler, Frigler Kapadokya'ya bugün ki adını vermiş olan Persler, Büyük İskender ve I.Ariarathes gibi devlet ve komutanlar başta olmak üzere birçokları bu bölgeye hâkim olmak istemişlerdir. I.Ariarathes MÖ. 323 senesinde Kapadokya Krallığının hâkimiyetini eline aldıktan sonra bölge için aydınlık bir dönem olmuştur. MÖ. 27 senelerinde Kapadokya Krallığı Roma eyaletinin hâkimiyeti altına alınmıştır. Roma hâkimiyetinde kaldığı süre içinde ise bölge son derece en gelişmiş dönemini yaşamıştır.
Özet (Çeviri)
Cappadocia region has been the center of trade colonies. Assyrian traders; they have kept the trade dynamic. Cappadocia has lived a wealthy and vibrant life in the past with its strategic location and the beauties that nature has given him. That's why you're going to have to he has been in great struggles for hundreds of years of domination. The Hittites, which followed the Caucasus, were asked to be held under the leadership of many commanders, including persians, Alexander the Great and I.Ariarrathes, who gave their name to Cappadocia today. Ariarrathes became a bright period for the region after taking control of the Kingdom of Cappadocia in 323 BC. In 27 BC, the Kingdom of Cappadocia was dominated by the Roman province. The region has always been wanted to be owned by leaders who are in power.