Din psikolojisi ve manevi bakım uzmanlarının meslek etiği
Code of ethics for psychology of religion and spritual care professionals
- Tez No: 642902
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN ELSHARKAWY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Psikoloji, Religion, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Manevi Bakım, Meslek etiği, Psychology of religion, spiritual care, code of ethics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Türkiye'de Din Psikolojisi ve Manevi Bakım da uygulanacak olan etik ilke ve kuralların insan hakları, sorumluluk bilinci, değerler ve toplumun kültürel farklılığı dikkate alınarak hazırlanması uygun görünmektedir. Bu kapsamda yapılacak çalışmalarla Din Psikolojisi Uzmanı ve Manevi Bakım Uzmanı'nın görev sınırları ve tanımı, çalışma alanları, hizmet ettiği bireylerle, meslektaşları ile ilişkilerine bir düzen ve ölçü getirilmesi sağlanmış olacaktır. Her meslekte olduğu gibi Din Psikolojisi ve Manevi Bakım Uzmanları tâbi olacağı uluslararası ve ulusal etik ilke ve kuralların oluşturulması yapılan çalışmaların kaliteli ve profesyonel olması açısından önem taşımaktadır. Bu araştırmada Sistematik Literatür İncelemesi tekniği kullanılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda Türkiye'de Din Psikolojisi ve Manevi Bakım uzmanları için meslek etiği ilke ve kural önerileri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It seems appropriate to prepare the code of ethics that will be applied in Psychology of Religion and Spiritual Care in Turkey, by taking care of human rights, awareness of responsibility, values and cultural diversity of society. By the research to be carried out in this context, an order and a standard will be provided for a spiritual care specialist's duty limits and definition, working areas, relations with the individuals who is served and the colleagues. As in every profession, the formation of international and national code of ethics, which will be subject to spiritual care specialists, is important in terms of quality and professionalism of the applications to be performed. In this research, systematic literature review technique has been used. Depending on the review results, code of ethics and principles are suggested for individuals who will apply psychology of religion and spiritual care in Turkey.