İstanbul Kartal'da bir çocuk hastalıkları hastanesine yakın aile hekimliği birimine kayıtlı 0-5 yaş arası çocukların sağlık hizmeti kullanım durumları ve etkileyen faktörler
Health care seeking behaviors and associated factors among 0-5 years old children who are registered to a primary care center close to the pediatric hospital in Kartal Istanbul
- Tez No: 642922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: 0-5 age children, pediatric emergency, patient satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş ve Amaç: 0-5 yaş arası çocukları olan ebeveynler özellikle çocuklarının küçük yaşta olması ve bazen de tecrübesizlik ya da bilgisizlik nedeni ile aslında acil olmayan durumlarda gereğinden fazla endişeye kapılarak 2. ve 3.basamak sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Bu durum hem acil servislerin hem de 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarının iş yoğunluğunu arttırmakta hem de çocukların tıbbi durumlarının aile hekimleri tarafından kayıt ve takip altına alınmasını güçleştirmektedir. Ailelerin gerçekten acil servise veya 2. ya da 3. basamak sağlık kuruluşlarına başvurmalarını gerektirecek durumlar hakkında bilgilendirilmelerinin bu durumun önüne geçilmesine yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Bu çalışmanın amacı konu ile ilgili politika geliştirilebilmesi için öncelikli olarak durum tespiti yapılması ve 0-5 yaş arası çocuğu olan ailelerin tıbbi bakım hizmeti arama yollarının saptanması amacı ile hangi durumlarda hangi birime başvurduğunun analizinin yapılmasıdır. Gereç ve Yöntem: İstanbul ilinde bir ASM hizmet sınırları içinde ikamet eden, 0-5 yaş arası çocukları için sağlık hizmeti başvurusunda bulunmuş ebeveynler yaş, cinsiyet, meslek, medeni durum, eğitim durumu, ortalama gelir durumu, sosyal güvence, evde kimleri yaşadığı, çocuk sayısı, çocukların cinsiyeti, mevcut kronik hastalıkları, aile hekimine başvurma nedenleri, hastanelere başvurma nedenleri ve aile hekiminden memnuniyet dereceleri ile ilgili sorular sorulmuştur. Katılımcılar, sağlık hizmetini aile hekiminden, kamu hastanesinden ya da özel hastanelerden alma tercihi açısından karşılaştırılmıştır. Gelir ve eğitim seviyelerinin, çocuk sayılarının, demografik özelliklerinin ve sağlık durumlarının sağlık hizmeti alma davranışlarına etkisi ve ayrıca bu sağlık merkezini tercih etme nedenleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dâhil edilen ebeveynlerin büyük çoğunluğu eve en yakın sağlık kuruluşu sorusuna aile sağlığı merkezi cevabını vermiştir (%92,5). Çocukları hasta olduğunda ilk başvuracakları sağlık kuruluşu sorusuna katılımcıların çoğunluğu aile sağlığı merkezi yanıtını vermiştir (%64). Çocuklar hastaneye en sık olarak üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle başvurmuştur. Çalışan annelerin olduğu ailelerin ve gelir ve eğitim düzeyi daha yüksek olan ebeveynlerin çocuklarının sağlık ihtiyaçları için daha çok hastaneleri tercih ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and objectives: Parents with children between the ages of 0-5 are appealing to the 2nd and 3rd level health institutions, especially due to the fact that their children are young and sometimes due to inexperience or ignorance. This situation increases both the intensity of the emergency services and the 2nd and 3rd level health institutions and also makes it difficult to register and follow up the medical conditions of the children by family physicians. We think that informing families about the situations that would require them to apply to the emergency department or 2nd or 3rd level health institutions can help prevent this situation. The aim of this study is to determine the situation in which situations the families who have children between the ages of 0-5 apply to which unit they apply to, in order to determine the policy of the primary care in order to develop a policy on the subject. Material and methods: Parents who reside within the borders of an Primary Care Center service in the province of Istanbul, who have applied for health care for their children aged 0-5, age, gender, occupation, marital status, educational status, average income status, social security, who lives at home, number of children, gender of children Questions about current chronic diseases, reasons for applying to family physician, reasons for applying to hospitals and degree of satisfaction with family physician were asked. Participants were compared in terms of their preference to receive health services from family physicians, public hospitals or private hospitals. The effects of income and education levels, number of children, demographic characteristics and health status on healthcare behaviors and also reasons for choosing this health center are compared. Results: The vast majority of the parents included in our study responded to the question of the closest health institution to the family health center (92.5%). The majority of the participants answered the family health center (64%) to the question of the health institution they will apply to when their children are ill. Considering the results of the EUROPEP satisfaction survey, parents' satisfaction rates from the family physician are high. There was no statistically significant relationship between the satisfaction levels of the parents and their preferred health institutions.