EVLİLİK UYUMU İLE DEPRESYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN MARRIAGE COMPATIBILITY AND DEPRESSION
- Tez No: 929740
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Evlilik uyumu, evlilik, depresyon, sağlık, toplum, marital adjustment, marriage, depression, health, society
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Evlilik, karşılıklı cinsel doyumun sağlanmasını, birlikteliği, dayanışmayı ama bunlardan da önemlisi, neslin devamını sağlayan bir ilişki biçimidir. Aynı zamanda evlilik; toplumlarda farklı yapılar gösterebilen, aile kurmayı ve türün devamını sağlayan iki insanın kalıcı bir beraberlik için bir araya gelerek oluşturdukları, birbirlerine ve çocuklarına karşı ortak sorumluluklarını yerine getirmeye söz verdikleri, birbirine bağlı sistemlerden oluşan evrensel bir kurumdur. İnsanlar sahip oldukları iletişim becerileri ile evliliklerini uyumlu ya da uyumsuz boyuta taşıyabilirler. Bu da evlilikten elde edecekleri doyumun ve mutluluğun düzeyini etkilemektedir. Günümüzde evliliklere ve evlilik ilişkilerine dair çalışmalar giderek artmakla birlikte evlilik uyumunu etkileyen değişkenler de araştırmacılar tarafından dikkatle incelenmektedir. Evlilikte uyum, gündelik yaşantıda çiftlerin koşullara göre şekil alması, esnek olabilmesi, aralarında bir iletişim olması, her iki tarafında yaşadıkları hayattan zevk almasıdır. Evlilikte uyumu etkileyen pek çok unsur söz konusudur, bu unsurların en önemlilerinden biri; evli bireylerin duygu durumlarıdır. Evlilik uyumu ve depresyon arasındaki ilişkiyi gösteren pek çok çalışma mevcuttur. Depresyonun evlilik uyumunu değerlendirmede önemli bir değişken olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine ve bağlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerine (EASM) başvuran evli bireylerde, Yakın Doğu Evlilik Uyum Ölçeği (YDEUÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği kullanarak evlilik uyumu ve depresyon sıklığı arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada evlilik uyum düzeyini belirlemek amacıyla kullanılan Yakın Doğu Evlilik Uyum Ölçeğinin (YDEUÖ) evlilik uyumunu ölçmek amacıyla kullanılmasının yanı sıra; 4 alt ölçeği olan; evlilikte doyum, evlilikte iletişim, evlilikte empati ve kök ailelerle ilişkiler düzeyini belirlemek amacıyla da kullanılmıştır. Evli bireylerin mevcut olabilecek depresyon düzeylerini belirlemek amacıyla 21 soruluk Beck Depresyon Ölçeğinden yararlanılmıştır. Ayrıca; cinsiyet, yaş, ekonomik durum, eğitim düzeyi, çocuk sayısı gibi sosyoekonomik faktörlerin evlilik uyumu ve depresyon ile mevcut olabilecek ilişkisi de irdelenmiştir. viii Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 420 katılımcının yaş ortalaması 43.2±10.8 yıl olup 241 (%57.4) i kadın, 179 (%42.6) u erkektir. Kadın katılımcıların yaş ortalaması 40.6±10.3 yıl olup erkek katılımcıların yaş ortalaması 46.8±10.6 yıl bulunmuştur. Kadın katılımcıların Beck Depresyon Ölçeğinden aldıkları puan ortancası 10.0 olup erkek katılımcıların Beck Depresyon Ölçeğinden aldıkları puan ortancası 6.0 görülmüştür. Katılımcılar Beck Depresyon Ölçeğinden aldığı puanlara göre gruplandığında 238 (%56.7) inin depresyonu olmadığı, 104 (%24.8) ünün hafif şiddette depresyonu olduğu, 64 (%15.2) ünün orta şiddette depresyonu olduğu, 14 (%3.3) ünün şiddetli depresyonu olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda evlilik uyumu ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Evlilik uyumu arttıkça depresyonun azaldığı belirlenmiştir. Kadın bireylerde erkeklere kıyasla depresyonun daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Eğitim durumu yüksek olan kişilerde depresyonun daha az görüldüğü bulunmuştur. Gelir durumu yüksek katılımcılarda depresyonun daha az olduğu saptanmıştır. Görücü usulü ile evlenen kişilerde, anlaşarak evlenenlere kıyasla depresyonun daha yüksek olduğu bulunmuştur. Katılımcılarda çalışma durumları ve çocuk varlığı ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Çocuk sahibi olan kişilerin olmayanlara kıyasla evlilik uyumlarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Cinsiyetler arası evlilik uyumlarında fark bulunmamıştır. Eğitim durumu, çalışma durumu ve gelir durumu ile evlilik uyumu arasında bir ilişkinin olmadığı gözlenmiştir. Sonuç: Son dönemlerde evli çiftler arası ayrılıkların artması evlilik uyumunun ne kadar önemli bir konu olduğunu göstermiştir. Bundan dolayı evlilik uyumunu ve depresyon oluşumunu etkileyen unsurlar hep akılda olmalıdır. Bireylerin evlenmeden önce yeteri kadar birbirlerini tanıması, eğitim düzeylerinin yükseltilmesi ve gelir durumlarının arttırılması evlilik uyumu üzerine pozitif, depresyon sıklığı üzerine negatif etki edecektir. Toplum bilincinin artması için yapılan çalışmaların yaygınlaşması sağlanmalıdır. Aile sağlığı merkezleri toplum bilincinin yükselmesini sağlamak için gerekli çalışmaların yapılmasında uygun bir sağlık kuruluşu olarak düşünülmektedir. Aile hekimleri de hastalarına bütüncül biyopsikososyal açıdan yaklaşarak bu çalışmalara destek olmalıdır. Kişinin aile ve evlilik yapısını bilmek, aile hekimlerinin hastalıklara daha kolay tanı koyarak tedavi etmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Marriage is a form of relationship that provides mutual sexual satisfaction, partnership, solidarity, and most importantly, ensures the continuation of the species. Marriage is a universal institution consisting of two individuals who come together for a permanent companionship, promise to fulfill their shared responsibilities towards each other and their children, and form interconnected systems that are subject to different structures in societies. People can either enhance or hinder their marriages' compatibility with their communication skills, which also affects the level of satisfaction and happiness they derive from their marriage. Nowadays, there is an increasing number of studies on marriages and marital relationships, and the variables affecting marital compatibility are carefully examined by researchers. Marital compatibility involves couples being flexible and adapting to changing circumstances in their daily lives, having effective communication, and both parties enjoying their lives. There are many factors that affect marital compatibility, and one of the most important ones is the emotional state of married individuals. There are many studies showing the relationship between marital compatibility and depression. Depression is considered an important variable in assessing marital compatibility. The aim of this study is to investigate the relationship between marital compatibility and depression frequency using the Near East Marriage Compatibility Scale (NEMCS) and the Beck Depression Inventory in married individuals who applied to Istanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Family Medicine Clinics and affiliated Training Centers. Material and Method: In the study, the Near East Marriage Compatibility Scale, which has four subscales (satisfaction in marriage, communication in marriage, empathy in marriage, and relationships with extended family), was used not only to measure marital compatibility but also to determine the level of each subscale. The 21 item Beck Depression Inventory was utilized to determine the potential level of depression in married individuals. In addition, the relationship between socioeconomic factors such as gender, age, economic status, education level, and number of children and marital compatibility and depression was also examined. x Results: The mean age of the 420 participants included in the study was 43.2±10.8 years, with 241 (57.4%) females and 179 (42.6%) males. The mean age of female participants was 40.6±10.3 years, while the mean age of male participants was 46.8±10.6 years. The median Beck Depression Inventory score was 10.0 for female participants and 6.0 for male participants. Based on the scores obtained from the Beck Depression Inventory, 238 (56.7%) participants had no depression, 104 (24.8%) had mild depression, 64 (15.2%) had moderate depression, and 14 (3.3%) had severe depression. A significant relationship was found between marital adjustment and depression in the study, with depression decreasing as marital adjustment increased. It was found that depression was more prevalent in female individuals compared to males. Individuals with higher education levels had less depression. Participants with higher income had less depression. Participants who were married through arranged marriages had higher depression compared to those who got married by mutual agreement. There was no significant relationship observed between work status and child presence with depression in the participants. It was found that individuals with children had lower marital adjustment compared to those without children. There was no difference found in marital adjustment between genders. There was no relationship observed between education level, work status, income level, and marital adjustment. Conclusion: The increasing number of divorces among married couples in recent times has shown how important marital adjustment is. Therefore, factors affecting marital adjustment and the development of depression should always be kept in mind. Getting to know each other well before marriage, increasing education levels, and improving income levels will have a positive effect on marital adjustment and a negative effect on the frequency of depression. Efforts to increase social awareness should be widespread for the benefit of society. Family health centers are considered an appropriate healthcare facility for conducting the necessary work to raise social awareness. Family physicians should also support these efforts by approaching their patients from a holistic biopsychosocial perspective. Knowing a person's family and marital structure helps family doctors diagnose and treat illnesses more easily.