Avrupa Birliği sürecinin Türkiye'deki kadın politikalarına yansıması
The reflection of Eurppean on women's policies
- Tez No: 642929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, İlerleme Raporu, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, European Union, Regular Report, Woman, Gender
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
1951 yılında ev sahibi Fransa ile beraber Lüksemburg, Belçika, Almanya, Hollanda ve İtalya'nın bir araya gelmesiyle Avrupa Birliği'nin temellerini oluşturan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurulmuştur. Birlik ekonomik temeller üzerine kurulmuş olsa da geçen süreç de Avrupa devletlerinin ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel anlamda kaynaşmasını öngören uluslarüstü bir yapı haline gelmiştir. En önemli dış politika aracı Genişleme Politikası olmuştur ve 28 üyeden oluşan Birlik haline gelmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği serüveni ise 1959 yılında ortaklık başvurusu yapmasıyla başlamıştır. Bu kapsamda Türkiye, Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumu sağlamak adına ekonomik, siyasi ve sosyal politikalar alanında düzenlemeler yapmıştır. Yapılan bu düzenlemeler Avrupa Birliği tarafından İlerleme Raporlarında değerlendirilmiştir. Bütün toplumların ortak sorunu haline gelen toplumsal cinsiyet eşitliği raporun önemli konularından olmuştur. Bu kapsamda Birlik eşitliği sağlamak adına belirli çözüm önerileri üretmiş, aday ülkelerin uyması için çeşitli rapor ve anlaşmalar hazırlamıştır. Türkiye'de Avrupa Birliği sürecinin başlamasıyla birlikte oluşturulan bu şartları kendi mevzuatında ve uygulamasında hayata geçirmek için düzenlemeler yapmıştır. Çalışmada ise sürecin getirdiği değişimle birlikte, Türkiye'nin ilerleme raporları çerçevesinde kadın erkek eşitliğini sağlamak adına gerçekleştirdiği düzenlemelerin uygulama ve kurumsal açıdan ne kadar yeterli olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Reflection of European Union Process on Women's Policies In 1951, Luxembourg, Belgium, Germany, Holland and Italy, came together along with the host country France to form the European Coal and Steel Community which provided a basis for the European Union. Although the community was established based on economics, in the course of time it became a supranatural structure foreseeing the integration of European countries economically, politically, socially and culturally. Its most important diplomacy had been the Enlargement Policy and it became a Community composed of 28 countries. Turkey's European Union Policy started with the country's partnership agreement application in 1959. Under this application, Turkey, in order to adapt the European Union legislation, made regulations in the areas of economics, politics and social policies. These regulations were evaluated by European Union in the Regular Reports. Gender equality, as the common issue for all societies had been one of the most important subjects of the report. Within this context, the Community, in order to provide equality, produced certain solution proposals, drafted various reports and agreements for applicants to comply with. In Turkey, following the conditions constituted after the initiation of the European Union process, regulations were made to adopt these conditions in their legislations and implementation. In the study, the evaluations showed how sufficient the regulations made within the frame of Turkey's regular reports in order to ensure gender equality in terms of implementation and institutional means were.