Ermenistan ulus devletinin oluşumu
The formation of the nation state of Armenia
- Tez No: 642930
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TELLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ermenistan, Revan Hanlığı, Azerbaycan Türkleri, Armenia, The Revan Khanate, Azerbaijani Turks
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çok milletli ve çok dinli karışık yapının bir unsuru olan Ermenilerin Kafkasya'ya ne zaman ve nereden geldikleri hakkında bir fikir birliği bulunmamaktadır. Ufak derebeylikler halinde ve aralarında bir birlik olmadan yaşayan Ermeni'ler Kafkasya bölgesindeki tarihleri boyunca Bizans, İran, Makedonya, Roma, İslam ve Türk devletlerinin hakimiyeti altında bulunmuşlardır. Ermenilerin hiçbir zaman devlet olarak örgütlenme deneyimleri olmamıştır. Onlar her zaman çeşitli devletler tarafından idare edilmiştir. Bugün Ermenilerin yaşadıkları Ermenistan devleti tarih boyunca Türk'lerin yurdu olmuştur. Ama Ermeni'ler bu yerlerin onların anavatanı olduğunu, burada yüzyıllardır kendilerinin yaşadığını ispatlamaya çalışıyorlar. Ermeni'ler, Anadolu'da yaşadıkları uzun zaman içerisinde hiçbir zaman tam anlamıyla bağımsız olamamışlardır. Türkmençay anlaşmasından sonra Revan ve Nahçıvan hanlıklarının arazisinde“Ermeni Eyaleti”nin kurulmasına başlanmıştır. Daha sonra ise büyük bir çoğunluğu Azerbaycan Türk'lerinden oluşan Revan şehri de“Erivan Eyaleti”ne dahil edilmiştir. Binlerce Ermeni ailesi oluşturulmuş bu eyalete yeniden göç ettirilmeye başlanmıştır. Ama tüm bunlara rağmen 19. yüzyılda Erivan Eyaletinde Azerbaycan Türk'lerinin sayısı daha çok olmuştur.
Özet (Çeviri)
There is no consensus about Armenians which is an element of a multi-national and multi-religious mixed structure, when and from where came from to Caucasia. The Armenians, who lived in small feudal lords and without unity themselves, were under the rule of the Byzantine, Iran, Macedonia, Rome, Islam and Turkish states throughout their history in the Caucasus region. Armenians have never had the experience of organizing as a state. They have always been ruled by various states. The Armenian state, where Armenians live today, has been the home of Turks throughout history. But the Armenians are trying to prove that these places are their homeland, that they have lived here for centuries. Armenians have never been completely independent in their long time in Anatolia. After the Turkmencay settlement, the establishment of the Armenian province was started in the territory of the Revan and Nahcivan Khanates. Afterwards, a large majority of the Azerbaijani Turks, Revan, was included in the province of Yerevan. Thousands of Armenian families have begun to relocate this created state. But, despite all this, in the 19th century in the province of Yerevan, in the province of Yerevan, the number of Azerbaijani Turks became more numerous.