Şark medreselerinde nahiv istişhadı olarak zikredilen hadislerin sıhhat açısından değerlendirilmesi
The consideration of the hadithes mentioned as nahiv istishhad in şark medreseleri (The madrasahs of orient) in terms of being sahih
- Tez No: 642979
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI MUSA BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Medrese, Şark Medreseleri, nahiv, Hadislerle istişhad, sıhhat derecesi, Madrasah, Şark Medreseleri(the Madrasahs of Orient), syntax, istishhad with hadiths, degree of being sahih
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Şark Medreselerinde okutulan nahiv kitaplarında istişhad olarak zikredilen hadislerin sıhhat derecelerinin araştırıldığı bu çalışma, bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi, metodu ve kaynaklarına yer verilmiştir. Birinci bölümde medreselerin tarihine değinilmiş, Suffe ve Nizamiye medreselerinin eğitim ve öğretimleri ele alınmıştır. Şark medreselerine ise daha geniş yer verilmiş ve hadislerle istişhad konusu tartışılmıştır. İkinci bölümde Şark Medreselerinde okutulan beş temel nahiv eseri olan Şerhu'l-Muğnî, Şerhu Katru'n-Neda, Hallu'l-Meâkîd, Behcetü'l-Mardiyye ve Fevaidu'd-Diyaiyye eserlerinde istişhad olarak zikredilen hadisler tahric edilerek istişhad mahallerine değinilmiş ve sıhhat dereceleri ele alınmıştır. Ayrıca her bir hadis konusu itibariyle değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında da bu araştırma ile elde edilen neticelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which has been taught in Şark Medreseleri (the Madrasahs of Orient) and mentioned as istishhad(citing as evidence) in the books of syntax and examines the degree of being sahih of the hadiths, consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction part, the purpose, importance, method and resources of the study are included. In the first chapter, the history of madrasahs are mentioned and the education and training of Madrasahs of Suffa and Nizamiyyah are discussed. Şark Medreseleri(the Madrasahs of Orient) have been given wide coverage to and the istishhad with hadiths has been discussed. In the second chapter, it's touched on istishhad chapters by mentioning hadiths that cited as istishhad in five main works of syntax, the Şerhu'l Muğnî, Şerhu Katru'n-Neda, Hallu'l Meâkîd, Behcetü'l Mardiyye and Fevaidu'd Diyaiyye which has been taught in Şark Madreseleri(Madrasahs of Orient) and was discussed their degree of being sahih. In addition, each hadith was evaluated in terms of the subject. In the conclusion, the results obtained with this research are included.