2018 fen bilimleri öğretim programı ışığında ölçme ve değerlendirme anlayışlarının 3-5. sınıf ders kitaplarına yansımaları
Reflections of assessment and evaluation understandings on the coursebooks of grade 3th-5th in the light of science education curriculum of 2018
  1. Tez No: 643026
  2. Yazar: HÜLYA YETİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 2018 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı, 3-5 Sınıflar Fen Bilimleri Ders Kitapları, Doküman İncelemesi, Ölçme ve Değerlendirme, Alternatif Teknikle, Science Curriulum, Grade 3-5 Science Textbooks, Document analysis, Assessment and Evaluation, alternative techniques
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programına göre hazırlanan 3, 4. ve 5. Sınıf Fen Bilimleri ders kitaplarına yansıyan ölçme ve değerlendirme anlayışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve veri toplama araçlarından biri olan doküman incelemesine başvurulmuştur. Bu kapsamda, 2018 yılı fen bilimleri dersi öğretim programı esas alınarak 2018-2019 ve 2019-2020 eğitim öğretim yılında okutulan, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca belirlenen bir komisyon tarafından yazılan kitaplar içerik analizi ile incelenmiştir. Hazırlanan ders kitaplarında üniteler ayrıntılı olarak ele alınmış, bu tekniklerin kullanım sıklığı Nartgün (2009) tarafından geliştirilmiş olan ölçme-değerlendirme tablosu dikkate alınarak sınıflandırılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: İncelenen 3-5. Sınıflar Fen Bilimleri Ders Kitaplarında i)Gösteri (Gst.), Kelime İlişkilendirme Testi (KelİT), Portfolyo (Prtfly) ve V-diyagramına (V-diy.) hiç yer verilmemiştir, ii) performans ödevi, Venn şeması, yapılandırılmış grid (Y.Grid), tanılayıcı dallanmış ağaç (TaDA), akran değerlendirme, görüşme (GR.), kavram haritaları (K.Hrt.), balık kılçığı (BKT.), problem çözme (P.Ç) gibi tekniklere çok az yer verilmiştir, iii) alternatif (veya tamamlayıcı) ölçme ve değerlendirme tekniklerine oranla geleneksel ölçme ve değerlendirme tekniklerine daha fazla yer verildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak 2018 Fen Bilimleri Öğretim Programında yer alan ölçme ve değerlendirme anlayışlarının incelenen 3-5. Sınıf fen bilimleri ders kitaplarına büyük oranda yansımadığı gözlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ölçme ve değerlendirme bağlamında ders kitabı yazarlarına, ders kitaplarının öğretim programlarına uygunluğunu onaylayan ilgili kurullara fen bilimleri öğretim programı hazırlayıcılarına, öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlere ve alternatif (veya tamamlayıcı) ölçme-değerlendirme kapsamında yapılan çalışmaların denetimine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims toinvestigatethe assessment and evaluation understandings reflected on grade 3 th, 4th and 5thscience books prepared in accordance with 2018 Science Curriculum for 3 th -8 th Classes. Qualitative research method is used and document analysis, one of thedata collection tools, is applied. The books based on 2018 science education curriculum and written by a commission determined by the head council of education and discipline are examined by content analysis. Units in the prepared books are extensively studied and the frequency of use of these techniques are classified with Assessment-Evaluation table developed by Nartgün (2009). The following results are reached in line with data collected in the research: i) There are not any examples related to demonstration, word association test, portfolio and V-diy. ii) There are a few examples about performance projects, Venn diagrams, structured communication grids, diagnostic tree techniques, peer assessments, interviews, concept maps, fishbone diagrams and problem solving. iii) It is appointed that traditional assessment and evaluation techniques are used more than alternative ( or complementary) assessment and evaluation techniques. Finally, it is observed that understandings in 2018 science teaching curriculum are not substantially reflected on grade 3-5 science textbooks. Suggestions are made for, in line with the findings obtained, the textbook authors in the context of measurement and evaluation, relevant boards that approve the suitability of the textbooks, science curriculum writers, in-service training for teachers and the supervision of studies conducted within the scope of alternative (or complementary) assessment and evaluation.