Bir temel hak olarak çalışma hakkı
The right to work as a fundamental right
- Tez No: 643039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasa Hukuku, İnsan Hakları, Sosyal Haklar, Çalışma Özgürlüğü, Çalışma Hakkı, Constitutional Law, Human Rights, Social Rights, Freedom to Work, The Right to Work
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Çalışma hakkı, ulusal ve uluslararası düzeydeki çeşitli hukuki belgelerde temel bir insan hakkı olarak tanınmıştır. Özellikle, Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin 6. maddesinde bu hak, ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi'nin 18 sayılı Genel Yorumu'nda da çalışma hakkının normatif içeriği ve taraf devletlerin yükümlülükleri gibi pek çok husus, kapsamlı bir biçimde açıklanmıştır. Çalışma hakkı,“bir işe sahip olma hakkı”yla eşanlamlı olmayıp iş güvencesine sahip olma hakkı gibi diğer birçok hakkı içermektedir. Bireyin serbestçe çalışma, işini, iş yerini ve mesleğini serbestçe seçme özgürlüğü ile çalışmama özgürlüğü, kölelik ve kulluk yasağı, zorla çalıştırma ve zorunlu çalışma yasağı ile angarya yasağından oluşan çalışma özgürlüğü de bu kapsamdadır. Ayrıca adil ve elverişli çalışma koşullarından yararlanma hakkı, çalışma hakkını tamamlamaktadır.
Özet (Çeviri)
As a fundamental human right, the right to work is recognized in several national and international legal instruments. It is particularly regulated in detail by Article 6 of the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, to which Turkey is a party. In General Comment No. 18 of the United Nations Committee on Economic, Social and Cultural Rights, many issues such as normative content of the right to work and States Parties' obligations are comprehensively explained. The right to work is not equivalent to“the right to employment”since it encompasses many other rights, such as the right to protection of employment. Freedom to work, prohibition of slavery and servitude and freedom from forced and compulsory labour are also within its scope. Moreover, the right of everyone to the enjoyment of just and favourable conditions of work is strictly linked to the right to work.