Programlama eğitimi ile ilgili yapılan araştırmaların içerik analizi
An analysis of research on programming education
- Tez No: 643094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT SARSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: programlama eğitimi, içerik analizi, programlama öğretimi, Programming education, content analysis, programming instruction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırmanın amacı programlama eğitimi ile ilgili mevcut alan yazınının detaylı olarak incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, Web of Science veri tabanında SSCI kapsamında Eğitim Bilimleri alanında yayın yapan dergilerde Ocak 2012- Şubat 2020 tarihleri arasında programlama eğitimi ile ilgili yayınlanan 162 çalışma incelenmiştir. İncelenen çalışmalarda programlama eğitimine yönelik araştırmaların genel özellikleri, yöntemsel eğilimleri ve çıktıları ele alınmıştır. Çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır ve veriler Göktaş, Küçük, Aydemir, Telli, Arpacık, Yıldırım ve Reisoğlu (2012) tarafından geliştirilen ''Eğitim Teknolojileri Yayın Sınıflama Formu'' ile toplanmıştır. İçerik analizi kapsamında erişilen veriler, bütüncül olarak yorumlanabilmeleri açısından betimsel istatistiki yöntemlerle (yüzde ve frekans) analiz edilmiştir. Elde edilen bulgularda, programlama eğitimi ile ilgili bilimsel araştırmaların en çok A.B.D ve Türkiye'de yapıldığı, çalışmaların sayısında ise 2015 yılından sonra artışların olduğu görülmüştür. Yöntemsel eğilimleri bağlamında programlama eğitimi ile ilgili araştırmaların ağırlıklı olarak nicel araştırma yöntemi ile yürütüldüğü, örneklem düzeyi olarak en çok lisans öğrencilerinin tercih edildiği ve örneklem grubunun ise daha çok amaca uygun örneklem seçim şekli ile belirlendiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmalarda veri toplama aracı olarak çoğunlukla anket ve başarı testleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise en çok nicel veri analiz yöntemlerine başvurulmuştur. İncelenen araştırmalarda en çok programlama eğitiminin etkisinin araştırıldığı, öğrenme ve başarı düzeyi bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. İncelenen çalışmaların çıktılarına bakıldığında ise programlama eğitiminin, öğrenenlerin öğrenme ve başarı düzeylerinin, bilgi işlemsel düşünme becerilerinin, motivasyonlarının ve işbirlikli öğrenme becerilerinin gelişmesinde olumlu yönde etkisinin olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçların bilgisayar bilimi eğitimi ve programlama eğitimi alanında yapılacak yeni araştırmalara ışık tutacağı öngörülmektedir. Ek olarak, yapılan çalışmanın bilişim teknolojileri öğretmenleri için öğretim programı ve ders içeriği geliştirme gibi konularda faydalı bir kaynak olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the research in the current literature related to programming education in detail. Accordingly,162 studies published on programming education between January 2012 and February 2020 in the journals of Educational Sciences within the scope of SSCI in the Web of Science database were analyzed. These studies were analyzed in terms of their general characteristics, methodological tendencies, and results. In the study, the data were collected using“Educational Technologies Publication Classification Form”developed by Göktaş, Küçük, Aydemir, Telli, Arpacık, Yıldırım and Reisoğlu (2012), and were analyzed via content analysis. The data obtained through content analysis were analyzed using descriptive statistics (percentage and frequency) to be able to discuss from a holistic perspective. The findings of the study reveal that most studies related to programming education were carried out in the U.S. and Turkey, and the number of these studies increased after 2015. In terms of methodological tendencies, it was concluded that the studies related to programming education were mainly conducted using quantitative research method, undergraduate students were preferred for the sample level, and the sampling was determined through purposive sampling method. In the studies, mostly surveys and achievement tests were used as a data collection tool, and mostly quantitative data analysis methods were used in the analysis. In addition, the studies are mostly designed to examine the impact of programming education on the level of learning and achievement. When the results of these studies were analyzed, it was found that programming education had a positive impact on the improvement of learners' learning and achievement levels, computational thinking skills, motivation and cooperative learning skills. The results of the study can shed light on the further research in the field of computer science education and programming education. Furthermore, the study can be a practical source for information technology teachers in terms of curriculum and course content development.