Geopolitical impact of Eastern Mediterranean gas; the case of relations between Egypt and Israel
Doğu Akdeniz gazının jeopolitik etkisi; bir vaka olarak Mısır ve İsrail arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 643125
  2. Yazar: KHALED ABDELHAFEZ FOUAD SAYED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Jeopolitik, Mısır, İsrail, Eastern Mediterranean, Geopolitics, Egypt, Israel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez, Doğu Akdeniz'deki son doğal gaz keşiflerinin Mısır-İsrail ilişkileri üzerindeki etkilerini incelemektedir. Doğu Akdeniz'de büyük doğal gaz bulgularının ortaya çıkması, bölgeye jeopolitik bir önem kazandırmıştır ve bölgedeki her taraf için ittifak ve anlaşmazlıkların haritasını yeniden şekillendirmede önemli bir faktördür. Bu yeni jeopolitik durum, uzun ve karmaşık bir geçmişe sahip farklı düzeylerde askeri çatışmalar, barış anlaşması, stratejik ilişkiler ve nihayetinde 2013'te gerçekleşen askeri darbeden sonra her iki ülke arasında eşi görülmemiş bir iş birliği geçiren Mısır ve İsrail arasındaki ilişkilere de yansıyacaktır. Bu nedenle, Mısır ve İsrail arasındaki ilişkiler tarihi için nitel ve nicel verilerin yeniden analizine dayanan araştırmalar için ikincil bir analiz metodolojisi kullandım. Doğu Akdeniz doğal gazı ve doğal gaz keşiflerinin Mısır-İsrail ilişkileri üzerine yarattığı zorlukları hakkında kapsamlı bir genel bakıştır. Sonuç olarak bölgedeki jeopolitik riskleri yaratan Doğu Akdeniz'deki büyük gaz keşiflerinin, Mısır-İsrail ilişkileri üzerinde önemli etkileri vardır. Mısır'ın yakın gelecekte karşılaşabileceği daha fazla jeopolitik riske ek olarak, Mısır ve İsrail arasındaki ilişkiler rekabete yönelebilir. Ayrıca iki komşu ülke arasındaki ilişkilerde ve gerilimde istikrarsızlık olasılığını artırabilir. İki ülke arasındaki deniz silahlanma yarışında en dikkat çekici olanı, planlanan (İsrail East Med) boru hattının Mısır üzerindeki potansiyel tehditleri ve Mısır ile İsrail arasındaki gaz ihracat politikasındaki farklılıktır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impacts of the recent discoveries of natural gas in the Eastern Mediterranean on Egypt-Israel relations. The emergence of huge natural gas findings in the Eastern Mediterranean adds geopolitical importance to the region and represents a significant factor in reshaping the map of alliances and disputes for each player in the region. This new geopolitical situation would be reflected on the relations between Egypt and Israel, which have a long and complex history passed through different levels; military confrontations, the peace treaty, strategic relations, and finally the unprecedented cooperation between both countries after the military coup in 2013. Therefore, I have used a secondary analysis methodology for research that relies on re-analysis of qualitative and quantitative data for the history of relations between Egypt and Israel, comprehensive overview of the Eastern Mediterranean natural gas, and challenges created by gas discoveries on Egypt-Israel relations. The conclusion argues that the massive gas discoveries in the Eastern Mediterranean that created geopolitical risks in the region have significant impacts on Egypt-Israel relations, the most remarkable of which are the naval armament race between the two countries, the potential threats of the proposed Israeli East Med pipeline on Egypt, and the difference in gas export policy between Egypt and Israel. Consequently, the relations between Egypt and Israel could tend to competition and also might increase the possibility of instability in relations and tension between the two neighboring countries, in addition to more geopolitical risks that Egypt could face in the near future.