Geopolitical shift in the Eastern Mediterranean: A theoretical analysis of the reasons behind Turkey's isolation in the region (2002-2021)
Doğu Akdeniz'de jeopolitik kayma: Türkiye'nin bölgede izolasyonu üzerine teorik bir analiz (2002-2021)
  1. Tez No: 752181
  2. Yazar: IMEN KTARI
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Jeopolitik, Bölgesel Güvenlik Kompleksi, Tehdit Dengesi, Türkiye, Kıbrıs, İsrail, Mısır, Geopolitics, Regional Security Complex, Balance of Threat, Turkey, Cyprus, Israel, Egypt
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki bölgeselleşme sürecinden dışlanmasının sonucu olarak açıklanan jeopolitik değişimin arkasındaki temel faktörleri vurgulamaktır. Son araştırmalar, işbirliği kurumlarının bölgede yaratacağı mutlak kârları vurgulamaktadır, sonuç olarak 2020'de Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun oluşumu, 90'ların sonlarında ilan edilen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) jeolojik araştırmasının tahmin ettiği ödülleri birlikte güvence altına alma girişiminden başka bir şey değildir. Kısa süre sonra, bu sonuç bir rakip dizi gelişmeye yol açtı; bunlardan biri, bölgede yakın dönemde meydana gelen jeopolitik değişim yani başlıca Doğu Akdeniz aktörlerinin, yani Yunanistan, Kıbrıs, Mısır, İsrail, Fransa, İtalya, Filistin ve Ürdün'ün bilişsel olarak hizalanmasından oluşan ve Türkiye'ye karşı bölgesel gaz arama ve çıkarma faaliyetlerine yetki veren Doğu Akdeniz Forumu. Mevcut konunun ışığında, bu çalışma, Stephen Walt'ın“İttifakların Kökenleri”kitabından yer alan Tehdit Dengesi Teorisi'ni ve Barry Buzan, Jaap de Wilde ve Ole Wæver tarafından geliştirilen Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi (BGK) kullanılarak jeopolitik kaymanın doğasını aydınlatmayı amaçlamaktadır. Çalışma, 2002 yılından itibaren Türkiye'nin artan ekonomik ve askeri gücünün dış politikasına yansımalarıyla yukarıda adı geçen devletlere kalıcı bir tehdit oluşturduğu fikrini savunmaktadır. Sonuç olarak, Türkiye komşuları tarafından hedef alınmış gibi görünüyor ve şu anda diğer devletlerin sahip olduğu gaz arama ve çıkarma haklarından muaf, bu da kendi jeopolitik çıkarlarıyla çelişiyor. Yöntem açısından çalışma, tarihsel analiz ve vaka çalışması araştırması kullanılarak niteldir; tarihsel analiz tekniği, köklü tarihsel bağların Türkiye'nin tecrit edilmesinin mevcut ani sonucu üzerindeki uygunluğunu sergilemek açısından önemlidir. Vaka çalışmasının amacı, ağırlıklı olarak mevcut durumda olmak üzere, Türkiye ile Yunanistan, İsrail ve Mısır'ın ilişkilerinin çeşitli analizlerini içerecek şekilde özel olarak gömülü vaka çalışmasını kullanarak Tehdit Dengesi Teorisi ve Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi muafiyet sonucuna uygulanabilirliğini kanıtlamaktır. Bu çerçevede veriler, birincil ve ikincil kaynaklardan toplanmıştır. Birincil kaynaklardan elde edilen veriler, konu hakkında yeni iç görüler aramak ve bulgular hakkında netliğe ulaşmak için tüm görüşmelerin kaydedileceği ve yazıya döküleceği yüz yüze bir ortamda, siyasi muhabirler ve analitik uzmanlarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilecektir. İkincil kaynaklar olan makaleler, basın bültenleri, kitaplar ve raporlar gibi farklı türevlerden belge incelemesi gerektiren literatür taraması yoluyla toplanmıştır. İkincil veri kaynağından toplanan sayısal özelliklerde nicel veriler sınıflandırılmıştır. Veri analizinde çalışma, nitel verileri incelemek için içerik analizini, görüşmelerden elde edilen verileri incelemek için söylem analizi tekniğini kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to highlight the core factors behind the geopolitical shift in the Eastern Mediterranean explained by the outcome of Turkey's exclusion. Recent studies have showcased absolute profits regional cooperative institutions would have engendered in the arena, consequently the formation of the East Med Gas Forum in 2020 is an attempt to conjointly secure the rewards estimated in the region. Soon, the result led to a sudden rival sequence in the region reflected in the alignment of major Eastern Mediterranean actors being Greece, Cyprus, Egypt, Israel, France and Italy to be cognitively entitled to the regional exploration and extraction of gas resources under the East Med Forum all against Turkey. Study aims at demystifying the nature of the geopolitical shift through the use of the Stephen Waltz's theory of the Balance of Threat and the Regional Security Complex Theory (RSC) developed by Burry Buzan, Jaap de Wilde and Ole Wæver. The dissertation findings defend the idea that Turkey projects a permanent threat to the above-mentioned states starting from 2002, subsequent developments in its foreign policy compiled with its rising economic and military power, left a tremendous impact on the current ideological targets Turkey defends in the arena. Consequently, Turkey seems to be targeted by its neighbors and is now exempt from gas exploration and extraction entitlements other states currently enjoy, which contradicts its geopolitical interests. In terms of method, the study is qualitative using historical analysis and case study research, the historical analysis technique is significant to showcase the relevance of deep-rooted historical ties on the current sudden outcome of Turkey's isolation. Case study aims to testify the applicability of the Balance of Threat Theory and Regional Security Complex Theory on the exemption outcome using specifically the embedded case study to include various analysis of foreign policy relations with Turkey, being mainly in the present study, Greece, Israel and Egypt. Within this framework, data is collected from both the primary and secondary sources. Data from primary sources will be generated from the semi-structured interviews with political reporters and analytical experts in a face-to face setting, where all interviews are recorded and transcribed to seek new insights about the topic of relevance and reach clarity about the findings. Data from secondary sources is collected through the literature review, which requires document review from articles, press releases, books, and reports. Quantitative data is collected from secondary sources from books and articles, numeric characteristics are classified. In data analysis, the study uses both the content analysis technique to examine the qualitative data collected and discourse analysis technique to scrutinize the relevant data derived from the interviews.