Azerbaycan sinemasında Karabağ Savaşı
Karabakh War in Azerbaijan cinema
- Tez No: 643207
- Danışmanlar: PROF. CEM KAĞAN UZUNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Dağlık Karabağ, Azeri- Ermeni çatışması, Azerbaycan Sineması, Sinemada temsil, Nagorno-Karabakh, Azeri-Armenianconflict, Azerbaijanicinema, representation in cinema
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte bağımsızlıklarını kazanan Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinin hangi ülkenin toprağı olduğu konusunda anlaşmazlık yaşanmış ve iki ülke arasında özellikle 1991-1994 yılları arasında bir savaş yaşanmıştır. İki ülke arasındaki 'Karabağ Sorunu' olarak isimlendirilen bu süreç günümüzde de devam etmekte ve zaman zaman da sınırlı askeri çatışmalar yaşanmaktadır. 1991-1994 yılları arasında yaşanan savaşta Ermeni ordusunun hâkimiyeti sağladığı topraklarda yaşayan birçok Azeribaycan Türkünün can ve mal güvenliği endişesiyle yaşadıkları evlerini ve topraklarını terk etmek zorunda kalmışlardır. Ayrıca birçok sivil Azerbaycan Türkü Ermeni askerlerinin zulmüne uğramış ve yaşanan çatışmada hayatını kaybetmiştir. Bu trajedi Azerbaycan'da toplumsal bir travmaya yol açarak Azerbaycan toplumunu, siyasal sistemini ve kültürünü etkilemiştir. Eski Sovyet Rusya'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra kendi Sinema anlayışını ortaya koymaya çalışan Azerbaycan'da özellikle sıcak savaşın yaşandığı dönemde "Dağlık Karabağ'ı konu edinen birçok film yapılmıştır. Bu filmlerin ortak konusu, Azerbaycanın trajedisini anlatan Karabağ'dır. Sinemada Karabağ Savaşı adlı tezde Karabağ Savaşı'nı konu alan filmleri analiz ederek, Dağlık Karabağ sorununu ve yaşanan çatışmayı Sinemada temsilleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the dissolution of the former Union of Soviet Socialist Republics, there was a dispute between Azerbaijan and Armenia, which gained their independence, about the land of the Nagorno-Karabakh region and a war between the two countries, especially between 1991-1994. This process, which is called the 'Karabakh Problem' between the two countries, continues today and there are occasional limited military conflicts. In the war between 1991-1994, many Azerbaijani people living in the lands dominated by the Armenian army had to leave their homes and lands, living in fear of life and property security. In addition, many civilian Azeri people were persecuted and lost their lives in the conflict. This tragedy caused a social trauma in Azerbaijan and affected the Azerbaijani society, political system and culture. After gaining its independence from the former Soviet Russia, many movies were made in Azerbaijan that tried to reveal their own understanding of Cinema, especially in the period of the war. The common subject of these films is Karabakh, which describes the tragedy of Azerbaijanis. In the thesis entitled Karabakh War in Cinema, it was tried to reveal the Nagorno-Karabakh problem and the conflict in Cinema by analyzing the films about the Karabakh War.