Hüdâyî (Salâ muslısı) divanı sözlüğü [Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük]
Glossory of Hüdâyî (Salâ muslisi)'s divan [Concordance and functional glossory]
- Tez No: 643318
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ONAT ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüdâyî (Salâ Muslısı), Bağlamlı Dizin, İşlevsel Sözlük, Üslup, Hüdâyî (Salâ Muslısı), Concordance, Functional Glossary, Wording
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 2167
Özet
Klasik Türk edebiyatı kökleri eskilere dayanan kesintiye uğramamış bir kültür geleneğinden beslenmektedir. Bu geleneği oluşturan medeniyetler İslam merkezli Arap, Fars ve Türk edebiyatıdır. Bu ortak gelenek çerçevesinde hem şekil hem de içerik olarak birbirlerini etkilemişlerdir. Bu çok uluslu yapıya sahip Klasik Türk edebiyatının iyi bir şekilde anlaşılabilmesi metinlerin anlamlandırılmasında ve benzerliklerin ortaya çıkarılarak bu benzerliklerin hangi şekillerde kullandıkları tespit etmede bağlamsal dizin olarak hazırlanan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Tebdiz projesi de bu metinleri günümüz için anlamlı kılmayı ve kültür birikimin toplu bir şekilde ortaya konmasını amaçlamaktadır. Bu çalışma Hüdâyî (Salâ Muslısı)'nin 16. yüzyılın başlarında yazmaya başladığı divanının hem bağlamlı dizini hem de fonksiyonel hâle getirilmiş sözlüğünü içermektedir. Divanın söz varlığı ortaya konularak elde edilen verilerin sınıflandırılmasına yönelik üslup incelemesine yer verilmiştir. Çalışmanın bağlamlı dizin bölümü, alfabetik sıralanan madde başlıkları altında toplanması ve Hüdâyî (Salâ Muslısı) Divanı'ndaki şiirlerin kullanım sıklıklarının ortaya konulmasından oluşmaktadır. İşlevsel sözlük aşamasında ise kullanımına göre değişen anlamlar tespit edilmiştir. Çalışma hazırlanırken bütün deliller birer birer ele alınmış ve başvurulan kaynaklar referans olarak belirtilmiştir. Böylece Hüdâyî (Salâ Muslısı)'nin şiir dilini oluşturan dil unsurları tespit edilmiş ve şairin kendine has üslubu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish Literature is nourished from an uninterrupted cultural tradition whose roots go back to old times. The civilizations that make up this tradition are Islamic-centered Arab, Persian and Turkish literatures. Within the framework of this common tradition, they influenced each other both in shape and content. In order to understand the Classical Turkish Literature with this multinational structure, studies prepared as a context index are needed to make sense of the texts and to determine the ways in which similarities are used. The Tebdiz project aims to make these texts meaningful for today and collectively reveal their cultural accumulation. This study includes both the contextual index and the functionalized dictionary of Hüdâyî's Divan wrote in the 16th century. The vocabulary of the Divan was revealed and a wording analysis was made for the classification of the data obtained. The concordance section of the study consists of gathering under the titles of the items listed alphabetically and revealing the usage frequency of poems in the Hüdâyî's Divan In the functional glossary stage, meanings varying according to its usage were determined. While preparing the study, all the evidence is handled one by one and all sources are given as reference. Thus, the language elements that make up the poetry language of Hudayi were identified and the unique wording of the poet was revealed.