Hüdâyî Efendi 1313 numaralı Mecmû'a-i Eş'âr (İnceleme-Metin)
Mecmu'a-i Eş'ar numbered 1313 In Hüdayî Efendi (Analysis-Text)
- Tez No: 477262
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk edebiyatı, Mecmûa, Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi, İnceleme, Classical Turkish Literature, Journal, Hacı Selim Agha Manuscript Library, Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışmada, Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi'nde 1313 numara ile kayıtlı“Mecmû'a-i Eş'âr”adlı eser incelenmiştir. Mecmûada, edebiyat tarihine geçmeyen belgeler, türler, şairler ve şiirlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, müstensihin, kendi devri içinde şair ve şiir bakımından toplumun beğeni profilini yansıtan eserleri ortaya koyduğunu göstermiştir. Mecmûada nazım şekilleri ve nazım türleri dikkate alınarak sıralama yapılmadığı gibi şairlerin yazdıkları manzumelerin de belli bir alfabetik sırada olmadıkları tespit edilmiştir. Mecmûada fevâid bilgiler olarak bilinen günlük ve dini bilgiler vb. öğretici düşüncelerin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the manuscript named“Mecmu'a-i Eş'ar”, which is registered with the number 1313 in the Manuscript Library Of Hacı Selim Agha. It aims to find out the poems, poets, genres and files which are not mentioned in the literature history. This thesis has shown that the author produced the manuscripts which reflect the taste of society in terms of poems and poets of his time. It has futher indicated that the manuscript has neither alphabetical order in verse forms and verse genres nor in poems. It has been underlined that it has some benifical information related to daily life and religion etc.