5. sınıf peygamberimizin hayatı ders kitabına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Analyzing text of the 5th grade the life of the prophet coursebook in accordance with teachers' views
  1. Tez No: 643355
  2. Yazar: MUSTAFA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ZİŞAN FURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamberimizin Hayatı, Ders Kitabı, Öğretmen Görüşleri, Seçmeli Ders, The Prophet's Life, Text Book, Optional Course, Teacher Opinions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma 5. sınıf Peygamberimizin Hayatı ders kitabını öğretmen görüşleri ekseninde değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda İstanbul ilinin Avcılar, Büyükçekmece, Kartal, Pendik ve Sancaktepe ilçelerinde ortaokul/İmam Hatip Ortaokullarında görev yapan ve 5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı dersine giren 100 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenine anket uygulanmıştır. Tarama modeli temel alınarak gerçekleştirilen bu araştırmada, veri toplama yöntemi olarak araştırmacı tarafından oluşturulmuş anket formu kullanılmıştır. Dört bölümden oluşan araştırmada; birinci bölümde çalışmanın kavramsal çerçevesi, ikinci bölümde metodolojisi, üçüncü bölümde bulgu ve yorumlar, dördüncü bölümde ise tartışma, sonuç ve öneriler dile getirilmiştir. Araştırmada 5. sınıf Peygamberimiz Hayatı ders kitabı, öğretim programına uygunluk, içerik, dil-anlatım, görsel tasarım ve düzenleme, ölçme-değerlendirme boyutlarıyla öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre öğretmenler, genel anlamda kitabı olumlu ve yeterli bulmuşlardır. Ders kitabının öğretim programına uygun hazırlandığı, içeriğin Hz. Muhammed'in örnekliğini yansıttığı, kitabın içerik ve dil-anlatım yönünden öğrencilerin yaş düzeylerine uygun olduğu araştırmanın sonuçları arasındadır. Öğretmenlere göre, kitaptaki eksikliklerin başında; görsel ögelerin, etkinlik ve ölçme-değerlendirme sorularının yeterli olmaması gelmektedir. Bu itibarla araştırmadan elde edilen bulgular, ders kitabındaki etkinlikler, ölçme-değerlendirme sorularının ve görsel ögelerin artırılması gerektiğine işaret etmektedir. Araştırmada ders kitabının değerlendirmesinde yaş, cinsiyet, öğrenim durumu ve hizmet süreleri gibi değişkenler açısından anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the 5th grade the Prophet's life coursebook on the axis of teacher views. In this context, 100 Religious Culture and Ethics teacher of the 5th Grade elective Prophet's Life course. The sample was selected from the secondary school / Imam Hatip secondary schools in five districts of Istanbul, namely Avcılar, Büyükçekmece, Kartal, Pendik and Sancaktepe. As a result of the questionnaire applied, it was tried to put forward the investigation and evaluations related to the textbook of 5th grade Prophet's life. In this study, which is based on a screening model, a questionnaire was used to collect data. The study consists of four parts; In the first part, the conceptual framework of the study, in the second part the methodology, in the third part the findings and comments, in the fourth part the results and suggestions are handled. In the research, 5th grade Prophet's Life textbook was evaluated by the teacher's opinions in terms of suitability of the curriculum, content, language-expression, visual design and regulation, measurement-evaluation. According to the results of the study, teachers found the book positive and sufficient in general terms. Preparing the coursebook by the curriculum, reflecting the model of Hz. Muhammad in the context and suiting content of the book language-expression for the age level of students are among the results of the research. It is seen that there are deficiencies in some aspects of the book and the most important of these deficiencies are the lack of visual elements, activities, measurement and evaluation questions.