Evrensel ve tarihsel boyutlarıyla Kur'an'da insan kavramı
Human in the Qur'an in terms of universal and historical dimensions
- Tez No: 643453
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET AYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: el-İnsan, Tarihsellik, Evrensellik, Mekkî, Medenî, al-Insan, Historicity, Universality, Meccan, Madanî
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kur'an'da insan kavramının geçtiği ayetlerin evrensel ve tarihsel bağlamda incelenip, insan kavramının Cahiliye döneminde yaşayan belli bir insana mı yoksa tüm insanlara mı hitap ettiğinin ortaya konulması çalışmanın bel kemiğini oluşturmaktadır. 'Kur'an'da İnsan' konusuyla alakalı çeşitli tezler yazılmış olup insan kavramının evrensel-tarihsel minvalde ele alınması literatürde bir eksiklik olarak saptanmıştır. Bu tezle beraber literatürdeki eksik kalan kısmın tamamlanması amaçlanmaktadır. İnsan kavramına müfessirlerin getirdikleri yorumlar ve delil gösterdikleri rivayetler çerçevesinde muhatabın tespit edilmesi tezin kapsamını oluşturmaktadır. Çalışmada özellikle rivayet ve dirayet tefsirlerinin baz alınması ön görülmüştür. Kur'ân'da insanla ilgili geçen tüm ayetlerin ve bilhassa 'yâ eyyühennas' gibi nida ifadelerinin alınması çalışmanın alanını genişleteceğinden ötürü“el”takısıyla marife ve tekil şekilde gelen 'el-insan' kavramı üzerinde yoğunlaşılması tezin sınırlılık alanını çizmektedir.“el-İnsan”kelimesinin geçtiği her ayette tüm insanları kapsamadığına, bazen belli bir şahsa bazen de belli bir gruba yönelik hitapların yapıldığına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to examine the verses in the Qur'an in terms of universal and historical context and whether the concept of human appeals to a certain person living in the period of Ignorance or to all people. Various theses related to the subject of 'human in the Qur'an' have been written and it has been identified as a deficiency in the literature that the concept of the human isn't addressed in a universal-historical manner. Through this thesis, it is aimed to complete the gap in the literature. The content of the thesis is to determine the object within the framework of the comments made by the commentators to the concept of the human and the rumors which they give proof. In the study, it is especially anticipated to base on the rivayah and dirayah interpretations and. Since taking all the verses mentioned in the Qur'an and calling expressions such as 'eyyuhannas' in particular will expand the content of the study, the focus of the thesis is on the concept of the human with the prefix of 'el', pointing singularity and specificity. It is reached that in every verse where the world“al-insan”is mentioned, it doesn't include all people. It sometimes adresses to a specific person and sometimes to a certain group.