Tüketim kültürü bağlamında bir yaşam tarzı olarak minimalizm
Minimalism as a lifestyle in the context of consumer culture
- Tez No: 643454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketim Kültürü, Minimalizm, Sosyal Medya, Moda, consumption, consumption culture, minimalism, social media, moda
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın odak noktası tüketim olarak belirlenmiş ve yeni bir alan olan minimalizm ile ilişkisi değerlendirilmeye çalışılarak sosyal medyada aktif olan minimalist bireyler ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Tüketim yaşamın her alanında var olmuş ve etkisini farklı yaşam tarzları ile hissettirmiştir. Postmodern olarak adlandırılan ve tüketimin had safhada yer aldığı bu zaman diliminde tüketime gösteri, haz, mutluluk gibi kavramlar da eklenerek toplumun bu alana odaklanması sağlanmıştır. Tükettikçe haz duyan, mutluluk ile tüketim kavramını aynı alanda kullanan bir toplum inşa edilmiştir. Sosyal medyanın da bireyleri etkileme ve toplumu yönlendirme gücü ele alındığında herhangi bir fikrin yaşam tarzına dönüşmesi hızlanmıştır. Yeni yaşam tarzı olarak adlandırılan minimalizm, tüketime karşı biçimde yeni bir alan olarak ortaya çıkmış ve sosyal medya ile gündeme gelmiştir. Her ne kadar mimari alanda etkileri görülse de asıl olarak gündelik hayat içerisinde yeni bir yaşam tarzı şeklinde ortaya çıkmıştır. Sosyal medyada minimalist fenomenler ile online mülakat yapılarak yeni yaşam tarzının ayrıntıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sosyal medyanın, reklamların, modanın bu alana evirilmesi tüketimin her alanda olduğunu göstermiş, minimalizmin de her yeni alan gibi tüketimin (şimdiki) bir parçası olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main point that the research focused on is the consumption and the Interviews with minimalist individuals who are active on social media by evaluating their relationship with a new field, consumption existed in all areas of life and its effect has been felt by different lifestyles . That is named as postmodern and consumption that take place in extreme and as it's known in our language , consumption show , delight , and welfare , by adding such concepts society attention has been guaranteed as well. We formed a society that uses pleasure as you consume , welfare and consumption in the same field . From the point were the social media had the power to influence individuals and society the transformation of any idea into a lifestyle has accelerated. A new lifestyle named minimalism , a new field has emerged against consumption and took a trend on social media . Although the effects are seen in the architectural field, a new lifestyle has emerged as a noble in daily life. Social media minimalist made an online interview with the influencers trying to cover the details of their new lifestyle. Social media , ads , and the evolution of fashion in this area has shown that consumption is in every field, minimalism is determined a part of consumption like every new field.