Pistia stratiotes (Su marulu) kullanılarak sulardan nikel (II) ve krom (III) gideriminin araştırılması
Investigation of nickel (II) and chrome (III) removal from water using Pistia stratiotes
- Tez No: 643641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fitoremediasyon, Ağır metal giderimi, Pistia stratiotes, Su marulu, Endüstriyel Atıksu, Phytoremediation, Heavy metal removal, Pistia stratiotes, Water lettuce, Industrial Wastewater
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Artan sanayileşme ve kentleşme sonucunda ortaya çıkan ağır metal içerikli atık suların arıtımında sucul makrofitler sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, canlı serbest yüzen sucul makrofit Pistia stratiotes ile hidroponik ortamdan Ni+2 ve Cr+3 giderimi çalışılmıştır. Araştırmada tekli ve çoklu çözeltiler kullanılmış olup; çözeltilerin sentetik olarak hazırlanmasının yanında gerçek atıksu kullanılarak da metal karışımlarının bitkinin yapısında birikimi, bitki üzerindeki toksik etkisi ve bu ağır metallerin gideriminde seçilen makrofitin ne derece etkili ve verimli olduğu araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarında tekli çözeltilerde yapılan hesaplamalarda Ni+2 için çalışılan tüm konsantrasyon değerlerinde giderim veriminin (%98), Cr+3 (%87) konsantrasyonlarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Gerçek atıksu karışımlarındaki Ni+2 sonuçlarının ise bitkide en fazla toksisiteye ve en az giderim verimine (%36) neden olduğu görülmüştür. Atıksuda yapılan analizler sonucunda arıtım veriminin ağır metallerin düşük konsantrasyonlarında daha fazla olduğu sonucuna ulaşılırken, hasatta yapılan bitki analiz sonuçlarında ise yüksek konsantrasyonlarda bitkide metal birikiminin daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda bitkide meydana gelen değişimler ve elde edilen sonuçlar incelendiğinde Pistia stratiotes'in ağır metaller için iyi bir akümülatör olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aquatic macrophytes have started to be used frequently in the treatment of heavy metal-containing wastewater resulting from increased industrialization and urbanization. In this study, the removal of Ni+2 and Cr+3 from hydroponic environment with live free floating aquatic macrophyte Pistia stratiotes was studied. Single and multiple solutions were used in the study. In addition to the synthetic preparation of the solutions, the accumulation of metal mixtures in the structure of the plant by using real wastewater, their toxic effect on the plant and how effective and efficient the macrophyte selected in the removal of these heavy metals was investigated. According to the results of the research, it was seen that the removal efficiency (98%) for Ni+2 was higher than the Cr+3 (87%) concentrations in the calculations made in single solutions. It was observed that Ni+2 results in real wastewater mixtures caused the highest toxicity and the least treatment rates (36%) in the plant. As a result of the analysis made in wastewater, it was concluded that the treatment efficiency was higher at low concentrations of heavy metals, while it was concluded that the metal accumulation in the plant at high concentrations was higher in the plant analysis results at harvest. As a result of the study, when the changes in the plant and the results obtained are examined, it has been determined that Pistia stratiotes is a good accumulator for heavy metals.