The relationship between payment and delivery terms used in foreign trade: The case of Turkey between 2005 and 2019
Dış ticarette kullanılan ödeme ve teslim şekilleri arasındaki ilişki: 2005-20019 dönemleri Türkiye örneği
  1. Tez No: 643705
  2. Yazar: MUHAMMET DAĞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜZAR KURT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, İhracat, İthalat, Ödeme Yöntemleri, Teslim Şekilleri, Foreign Trade, Export, Import, Payment Methods, Delivery Methods
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Dünyanın küreselleşmesindeki en önemli faktörlerin başında ekonominin dünya tarihi içerisindeki geçirmiş olduğu gelişim ve evrim gelmektedir. Gerek ilkel zamanlardan bu zamana gerek toplumsal hayatta yaşanan değişimler gerekse teknolojinin günümüze kadar ulaşmış olduğu değişimler hasebiyle ekonomi uluslararası bir boyut kazanmıştır. Ülkeler günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar, başta ekonomi olmak üzere neredeyse tüm alanlarda birbirleriyle etkileşim içerisindedir. Küreselleşen dünyada gerçekleşen ekonomik faaliyetlerin temel amacı refah düzeyini arttırmaktır. Refah düzeyini iyileştirebilmek için hem bireyler bazında hem de ülkeler arasında çeşitli ekonomik faaliyetler gerçekleştirilmektedir. İthalat ve ihracat olarak adlandırılan bu faaliyetlerde, çeşitli sorunlar ile karşılaşılması oldukça muhtemeldir. Teslim şeklini ve ödeme yöntemini alıcının mı yoksa satıcının mı belirlediği, teslim şekli ve ödeme yöntemini seçerken ön planda tuttuğu unsurların araştırılması, ileride ortaya çıkabilecek karmaşıklığın bugünden giderilmesinde önemli bir faktördür. Ayrıca bilinçsiz veya yanlış seçilmiş bir teslim şekli, kar elde etmek isteyen bir işletmede zarara yol açabileceğinden teslim şekillerinin hangi aşamada riski ve yükümlülükleri karşı tarafa aktardığının bilinmesi ithalat ve ihracat yapan firmalar için önem arz etmektedir. Aynı şekilde doğru bir ödeme şekli seçimiyle firmalar kendilerine avantaj sağlayacaklardır. Bu çalışmada, Türkiye'nin 2005-2019 dönemleri arasındaki ithalat ve ihracatının yıllara göre değişimleri, ülke grubu ve sektörlerin toplam ithalat ve ihracat içindeki payları ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Son olarak çalışmanın ana amacı olan ödeme ve teslim şekillerinin yıllar itibariyle değişimi, ikincil veri kaynaklarından yararlanılarak ayrıntılı olarak incelenmiş ve uluslararası ticarette kullanılan ödeme ve teslim şekillerinin arasında herhangi bir ilişkinin var olup olmadığı korelasyon yardımıyla ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Diğer çalışmalara baktığımızda ödeme yöntemleri ve teslim şekilleri arasındaki ilişkiye yeterince bakılmadığı görülmektedir. Bu yüzden ithalat ve ihracat yapan firmaların uluslararası ticarette hangi teslim şeklini hangi ödeme şekliyle kullandığı saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada, literatür taraması ve veri analizi yapılmıştır. Milletlerarası Ticaret Odası tarafından yayınlanan INCOTERMS broşürlerinden yararlanılarak teslim şekilleri ayrıntılı olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yararlanılarak tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. Analiz sonucunda bazı teslim şekilleriyle bazı ödeme yöntemleri arasında pozitif ilişkinin olduğu bazıları arasında ise negatif ilişkinin olduğu; örneğin 2005-2019 dönemlerinde ihracatta en çok tercih edilen FOB teslim şekli ile Akreditif ve Vesaik mukabili ödeme yöntemi arasında pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors in the globalization of the world is the development and evolution of the economy in the world history. The economy has gained an international dimension from the primitive times to the time, due to both the changes in the social life and the changes that technology has reached today. Countries today interact with each other in almost all fields, especially the economy, like never before. The main purpose of the economic activities in the globalizing world is to increase the level of welfare. In order to improve the welfare level, various economic activities are carried out both on an individual basis and among countries. In these activities called import and export, it is quite possible to encounter various problems. Investigation of the factors determined by the buyer or the seller in the delivery and payment method, while keeping the foreground in choosing the delivery and payment method is an important factor in eliminating the complexity that may arise in the future. In addition, it is important for companies that import and export to know the risk and obligations of the delivery modes, as an unconscious or incorrectly chosen delivery method can cause damage to an enterprise that wants to make a profit. Likewise, companies will gain an advantage by choosing the right form of payment. In this study, changes according to the year of Turkey's imports and exports between the 2005-2019 period, the group of countries and their share in total imports and exports of the sector are discussed in detail. Finally, the main purpose of the study, the change of payment and delivery forms over the years, was examined in detail using secondary data sources and whether or not there is any relationship between the payment and delivery forms used in international trade was tried to be determined with the help of correlation. When we look at other studies, it is seen that the relationship between payment and delivery types is not sufficiently examined. For this reason, it has been tried to determine which delivery method used by import and export companies in international trade with which payment method. In the study, literature review and data analysis were done. Delivery methods were tried to be explained in detail by using INCOTERMS brochures published by ICC. They also benefit from the data tables that are created and interpreted by the Turkish Statistical Institute As a result of the analysis, it was revealed that there was a positive relationship between some forms of delivery and some forms of payment, while others had a negative relationship such as, For example, it was determined that there is a positive relationship between the most preferred FOB delivery type in export between 2005-2019 and the Cash against Documents and Letter of Credit payment method.