Villainization of Okonkwo in Chinua Achebe's Things Fall apart; a subtle approval of the imperialists' attempt to 'Otherize' the African system and culture
Chinua Achebe's Things Fall Apart başlıklı romanında Okonkwo'nun kötü karaktere dönüştürülmesi; Emperyalistlerin Afrika sistem ve kültürünün 'ötekileştirmesi 'ne üstükapalı bir onay
- Tez No: 643713
- Danışmanlar: YRD. ASSOC. DR. FATMA TÜBA GEYİKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kötüleştirme, Sömürgeleştirme, Öteki, Ötekileştirme, Kültür, Kahraman, Kahramanlık, Üsütkapalı, Emperyalist, Yolağzı, Zıtlıklar, Sömürgeci, Villainization, Colonization, Otherness, Othering, Culture, Hero, Heroism, Subtle, Imperialist, Crossroad, Contradictions, Colonialist
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Chinua Achebe'nin 1958 yılında yadığı Things Fall Apart (Parçalanma) başlıklı romanda Okonkwo'yu nasıl tanımladığı ve karakter olarak nasıl çizdiğini inceler. Sözkonusu tanımlar, karakterin sunuluşu ve analizler gözden geçiriliken, aynı zamanda, Achebe'nin bu karakteri niçin bu yaşam sınavları ve insanı dönüştüren deneyimlerine tabi tuttuğu ve tüm bu mücadelenin, nihayetinde, Avrupa'nın Afrika'yı kolonize etme girşiminii alttan alta haklı çıkaran bir onay olarak okunabileceği üzerinde durulacaktır. Çalışma Okonkwo'nun, Achebe'nin bu başkahramanının karşı karşıya kaldığı mücadelelerin, bunların Umuofia'da, yaşayan tüm insanların, Igbo'ların ve hatta tüm Afrika kıtasının geçmişi, bugünü ve geleceğini nasıl etkilediğinin, diğer araştırmacılar ve eleştirmenler tarafından nasıl algılanıp değerlendirildiği üzerinde de duracaktır. Achebe'nin Avrupa'ya ait kolonizasyon ajandasını kasıtlı olmayarak onaylayışını anlayabilmek için“ötekilik”kuramları üzerinde durulacak, bu kuramların Avrupa'nın Umuofia, Afrika kültürel sisteminin tamamı ve kültürünü egemenlik altına almasıyla nasıl ilişkili olduğu ve nihayet, Okonkwo'nun romanda“kötü adam”olarak temsil edilmesinin, yırtıcı ve kötücül emperyalist fikirleri desteklediği, Umuofia'nın ve tüm bir Afrika kıtasının kendine özgü kahramanlık algısının bu şekilde çarpıtılmış olduğu ortaya konacaktır. Konu üzerine daha yaygın kuramları bulunan Derrida ve Foucault gibi düşünürlerin de çalışmaları bulunmakla birlikte bu çalışmanın amacı dâhilinde, bakış açısı nedeniyle Jean-Francois Staszak'ın çalışmaları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work will examine how Okonkwo is and presented by Chinua Achebe in Things Fall Apart-a novel written by Chinua Achebe himself in 1958. As I explore these depictions, presentation, and analysis of Okonkwo, I will attempt to examine why Achebe allows his protagonist to go through the many life challenging and transforming events that happen in his life and how these events ultimately become a subtle approval of the Europeans' attempt to colonize the continent of Africa. I will also search out and explore the view of other writers and critics on the character of Okonkwo, the many challenges in the life of Achebe's protagonist, and how it affects the past, present, and future of the entire people of Umuofia, the Igbos and the African continent. To further understand Achebe's unwitting approval of the colonization agenda of the Europeans, I will equally explore the work of Jean-Francois Staszak on the theory of“other/otherness”and its relevance on how the colonizers subdued Umuofia, the entire African system, and culture, and then I will go on to analyze how viewing Okonkwo as the villain endorses such wolfish and malignant imperialist ideas and how it crippled the concept of heroism in Umuofia and the African continent. Though there are more established and influential thinkers and scholars like Derrida and Foucault on the concept of the 'other and othering', this work focuses on the work of Jean-Francois Staszak consequent to the fact that he explores the concept from a perspective that makes it easily relatable to the purpose of this work.