4857 sayılı İş Kanunu'nda düzenlenen ücret alacakları bakımından ispat yükü ve deliller
Burden of proof and evidences in terms of wage receivables regulated in the Labor Law No. 4857
  1. Tez No: 643712
  2. Yazar: KENAN BAŞKURU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER GÜLVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret, Fazla Çalışma, İspat Yükü, Deliller, Ücretin Ödenmesi, Yıllık Ücretli İzin, Wage, overwork, Burden of Proof, Evidence, Payment of Wages, Annual Paid Leave
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
4857 sayılı İş Kanunu'nda iş sözleşmesi; bir tarafın bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşme olarak tanımlanmıştır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere ücret; iş sözleşmesinin esaslı unsurudur. Nitekim Anayasa'da angarya yasaklanmış, kimsenin ücretsiz ve zorla çalıştırılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Ücret, iş sözleşmesinin esaslı unsurunu oluşturmakla birlikte, bu alacak hakkı, niteliği itibariyle sözleşmeden doğan diğer alacak haklarından önem bakımından ayrılmaktadır. Genellikle işçinin ve ailesinin tek geçim kaynağını oluşturan ücret, anayasal güvenceye kavuşturulmuş ve“sosyal haklar”arasında yer almıştır. Bu çalışmanın amacı, işçi ve işveren arasında sıklıkla uyuşmazlık konusu olan ücretin, yargılamada kim tarafından ve nasıl ispat edilebileceğidir. Öncelikle belirtmek gerekir ki; iş yargısının kendine ait usul kuralları bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada öncelikle, Medeni Yargılama Hukuku'nun ispat ve delillere ilişkin hükümleri incelenmiş, İş Hukuku'nun temelini oluşturan“işçinin korunması ve işçi lehine yorum”ilkelerinin, Medeni Yargılama Hukuku'ndaki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın devamında; işçinin temel ücretiyle birlikte, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve yıllık ücretli izin alacağının uyuşmazlık konusu olduğu bir yargılamada, ispat yükünün kimde olduğu ve hangi delillerle ispat faaliyetini gerçekleştirebileceği incelenmiştir. Çalışmada; eşitler arası uyuşmazlıkların çözümünde uygulanan Medeni Yargılama Hukuku'na ait kural ve ilkelerin, tarafları arasında bir eşitlikten bahsedilemeyecek işçi işveren uyuşmazlıklarına tatbik edilmesinin getirdiği sorunların, Yargıtay içtihatlarıyla giderilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, çalışma boyunca Yargıtay kararlarına atıf yapılmış, söz konusu kararların İş Hukuku ile Medeni Yargılama Hukuku'na uygunluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The employment contract which is in the Labor Law No. 4857 is defined as the contract that consists of two party, the one to work as a dependent and the other one to undertake wages. As can be seen from the definition, the fee is the essential element of the employment contract. As a matter of fact, drudgery was banned in the constitution and it was ruled that no one could be employed for free or/and by force. Although the wage constitutes the essential element of the employment contract, this receivable right differs in importance from other receivable rights arising from the contract. The wage, which generally constitutes the only livelihood of the worker and his family, has been constituted by constitutional guarantee and has been among the“social rights”. The purpose of this study is to find out who and how the wage, which is frequently the subject of dispute between the worker and employer, can be proved in the trial. First, it should be noted that; the judiciary does not have its own procedural rules. Therefore, in this study, first of all, the provisions of Civil Judgment Law on proof and evidence are examined, and the effects of the principles of“Labor protection and interpretation in favor of the worker”that form the basis of Labor Law are evaluated in the Procedural Law. In the continuation of the study; In a trial where the workers basic wage, overwork, week holiday, national holiday and general holidays wage and annual paid leave are subject to discrepancy, who has the burden of proof and with which evidences he/she can perform proof activity. In the study; It has been determined that the problems brought by the application of the rules and principles of Civil Jurisdiction Law, where the principle of equality of the parties is dominant, to employee-employer disputes that cannot be mentioned among the parties, are tried to be eliminated by the case law of the Supreme Court. For this reason, during the study, the decisions of the Supreme Court were referred, and the suitability of these decisions with the Labor Law and the Procedural Law was evaluated.