Uluslararası raylı sistem projelerinde risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of risk factors in international rail system projects
  1. Tez No: 643769
  2. Yazar: ALİ TELMAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, Raylı Sistem Projeleri, Risk Faktörleri, Risk Yönetimi, Construction industry, Rail System Projects, Risk Factors, Risk Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, uluslararası raylı sistem projelerinde proje başarısını etkileyen risk faktörlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Literatür taraması ve araştırmacının mesleki deneyimlerinden yararlanılarak bir anket çalışması oluşturulmuştur. Oluşturulan anket, Türkiye, İtalya ve Hindistan'da faaliyet gösteren raylı sistem projelerinde çalışan 93 kişiye uygulanmıştır. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda, uluslararası raylı sistem projelerindeki riskler;“yönetimsel kaynaklı riskler”,“süresel ve mali kaynaklı riskler”ve“ürün kalitesini etkileyen riskler”olmak üzere üç faktör altında toplanmıştır. Süresel ve mali kaynaklı risklerin ülke bazında farklılık gösterdiği bulunmuştur. Faktör analizi sonuçları değerlendirilerek firmalara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the risk factors affecting project success in international rail system projects and a questionnaire survey study was conducted by using literature review and professional experience of the researcher. Questionnaire was applied to 93 professionals working in the rail system projects operating in Turkey, Italy and India. As a result of exploratory factor analysis, risks in international rail system projects; were gathered under three factors:“risks arising from managerial conditions”,“risks arising from time and finance conditions”and“risks affecting product quality conditions”. It was determined that the risks arising from time and finance conditions vary by country. The results of the factor analysis were evaluated and recommendations were presented to the companies.