Örgütsel miyopizm ve örgütsel çatışmanın demografik değişkenler açısından değerlendirilmesi: Karaman OSB'de bir araştırma
Organizational myopism and assessment of organizational conflict in terms of demographic variables: A research in Karaman OSB
  1. Tez No: 643780
  2. Yazar: NACİYE KAVURGACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Miyopizm, Örgütsel Körlük, Örgütsel Çatışma, Strateji, Pozitif Miyopi, Organization Myopism, Organization Blindness, Organization Conflict, Strategies, Positive Myopia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Organizasyonlar büyüme stratejilerini oluştururken sürekli olarak yenilenme, değişme, farklı olma ve fırsatları değerlendirme çabası içinde olurlar. Şirket içerisinde bireyden, yönetimin üst kademesine kadar herkesin bu özellikleri hayat felsefesi haline dönüştürmesi, başarıya ulaşmada anahtar role sahiptir. Bunu başaran şirketler örgütsel miyopiye yakalanmamayı da başarmış kabul edilebilirler. Miyopi, örgütler açısından ivedilikle farkına varılması gereken bir kavramdır. Farkına varılmaması halinde örgütün gerilemesine, yavaşlamasına, hatta ilerleyemez boyuta gelmesine sebep olabilir. Bu açıdan miyopi, örgütler için son derece önemlidir. Çatışma, örgütlerde kaçınılmaz olarak görülen kavramlardan biridir. Örgütte yaşanabilecek bir çatışmanın yönetilme şekli, sonucunu da doğrudan etkiler. Olası bir çatışmayı iyi bir şekilde yönetip, bunu fırsata çevirmeyi başaran örgütlerin etkilenme oranı da minimum seviyede olacaktır. Araştırmanın amacı, örgütsel miyopi ve örgütsel çatışma açısından çalışanların algılarının demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Araştırmanın önemi, bu farklılıkların ortaya çıkarılmasıyla, literatüre katkı sağlanacağının düşünülmesi ve organizasyonların genelde yönetsel amaçları özelde ise örgütsel amaçları gerçekleştirebilmeleri adına fırsatlara, tehditlere veya karşılaşacakları diğer problemlere olan bakış açılarına ışık tutabileceği düşünülmektedir. Araştırma, Karaman Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 136 firmadan sermayesi minimum 50.000.000 ₺ olan işletmelerde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada web tabanlı anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 25 paket program ile istatistiksel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında miyopi açısından örgüt çalışanlarının yaş, eğitim düzeyi, toplam ve şirketteki deneyimlerine göre algılarının farklılaştığı dikkat çekmektedir. Örgütsel çatışma algıları ise eğitim ve son çalıştığı iş yerlerine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizations are constantly in an effort to renew, change, be different and seize opportunities while creating their growth strategies. Turning these characteristics into a life philosophy by everyone in the company, from the individual to the senior management, has a key role in achieving success. Companies that achieve this can be considered to have managed to avoid organizational myopia. Myopia is a concept that needs to be recognized immediately for organizations. If it is not noticed, it may cause the organization to decline, slow down or even become unstoppable. In this respect, myopia is extremely important for organizations. Conflict is one of the concepts inevitably seen in organizations. The way a conflict is managed in the organization directly affects its outcome. Organizations that manage a potential conflict well and turn it into an opportunity will also be affected at a minimum level. The aim of the study is to investigate whether employees' perceptions differ significantly according to demographic variables in terms of organizational myopia and organizational conflict. It is thought that the importance of the study is that by revealing these differences, it is thought that it will contribute to the literature and that organizations can shed light on opportunities, threats or other problems they will encounter in order to achieve their managerial goals in general and organizational goals in particular. The research was carried out in enterprises with a minimum capital of 50,000,000 TL from 136 companies in the Karaman Organized Industrial Zone. In the research, the data obtained by web-based questionnaire method were evaluated by statistical analysis method with SPSS 25 Package program. In the light of the findings, it is noteworthy that the perceptions of organization employees differ in terms of myopia according to their age, education level, total and company experiences. Organizational conflict perceptions differ significantly according to education and last workplaces.