Diyot lazer, ozonlu su ve çeşitli irrigasyon ajanlarının süt dişi kök hücrelerindeki apoptotik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of apoptotic effects of diode laser irradiation, ozonated water and various irrigant solutions on stem cells from exfoliated deciduous teeth. near east university institute of health science department of pediatric dentistry
  1. Tez No: 643902
  2. Yazar: HAMİT TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇETİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İrrigantlar, Diyot lazer irradyasyonu, Kök hücre, Apoptosis, Sitotoksisite, Irrigants, Diode laser irradiation, Stem cell, Apoptosis, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Tez çalışmamızın amacı; EDTA, NaOCl, ozonlu su ve diyot lazer irradyasyonunun eksfoliye süt dişlerinden elde edilmiş kök hücreler üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Deney gruplarındaki kök hücreler EDTA (%5, %8.5, %17), NaOCl (%1, %2.5, %5), ozonlu su (5, 10, 20 μg/ml) ve GaAlAs diyot lazere (0.5, 1, 1.5 j/cm2) maruz bırakılmıştır. Kontrol grubundaki hücreler ise DMEM, %15 fetal sığır serumu, %1 glutamin, %1 penisilin-streptomisin, %1 gentamisin ve amfoterisin B içeren standart kültür vasatında inkübe edilmiştir. Tüm deney guplarındaki hücreler deneysel prosedürlerden sonra 5, 10 ve 15 dakikalık periyotlar olacak şekilde 37°C' de inkübe edilmiştir. Hücresel canlılık ve proliferasyon MTT yöntemi ile analiz edilmiştir. Apoptotik hücrelerin tespit edilmesi için terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated deoxyuridine triphosphate nick end labelling (TUNEL) yöntemi kullanılmıştır. Apoptotik analiz için 10 μg/ml ozonlu su; 1.5 j/ cm2 enerji yoğunluklu diyot lazer; 17% EDTA ve 1% NaOCl grubu seçilmiştir. Bulgular: EDTA ve NaOCl gruplarının MTT analiz sonuçları kontrol, ozonlu su ve diyot lazer gruplarıyla kıyaslandığında tüm zaman periyotlarında EDTA ve NaOCl gruplarında hücresel canlılığın anlamlı derecede azaldığı tespit edilmiştir. Apoptotik analiz sonuçları değerlendirildiğinde ise ozonlu su ve diyot lazeer gruplarında EDTA ve NaOCl gruplarına kıyasla anlamlı derecede daha düşü TUNEL-pozitif hücre tespit edilmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçları, diyot lazer ve ozonlanmış suyun kök kanal dezenfeksiyonunda kullanımının, rejenerasyonun sağlanması açısından uygun bir yöntem olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate cytotoxicity and apoptosis of Gallium-Aluminum-Arsenide (GaAlAs) diode laser irradiation, sodium hypochlorite (NaOCl), ozonated water and ethylene diamine tetraacetic acid (EDTA) on stem cells from human exfoliated deciduous teeth (SHEDs). Materials and Methods: Cells were exposed to EDTA (5%, 8.5%, 17%), NaOCl (1%, 2.5%, 5%) ozonated water (5, 10, 20 μg/ml) and GaAlAs diode laser irradiation (energy densities of 0.5, 1, 1.5 j/cm2). Culture medium included D-MEM, supplemented with 15% foetal bovine serum, 1% L-glutamine, 1% penicillin-streptomycin, 1% gentamycin, amphotericin-B and served as control group. The cells in all experimental groups were incubated at 37 °C for 5, 10 and 15 min after experimental procedures. Cell viability and proliferation were analysed with the 3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5 diphenyl tetrazolium bromide (MTT) assay. For detection of apoptotic cells, the terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated deoxyuridine triphosphate nick end labelling (TUNEL) method was performed. 17% EDTA; 1% NaOCl; 10 μg/ml ozonated water; 1.5 j/ cm2 diode laser irradiation groups were selected for TUNEL assay. Results: The percentage of cell viability in all EDTA and NaOCl groups showed a significant reduction compared to the control, diode laser irradiation and ozonated water groups at 5th, 10th and 15th minutes respectively. The lowest percentage of TUNEL-positive cells was significantly observed in ozonated water and diode laser irradiation compared to EDTA and NaOCl respectively. Conclusions: Ozonated water and diode laser irradiation may be used for regeneration during disinfection step of endodontic treatments.