Diyot lazer kullanımının ortodontik diş hareketi hızı üzerindeki etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
Effects of diode laser on orthodontic tooth movement rate
  1. Tez No: 293356
  2. Yazar: AYŞE BURCU KOÇOĞLU ALTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORAL SÖKÜCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik diş hareketi, RANKL/OPG, düşük doz lazer terapisi, Orthodontic tooth movement, RANKL/OPG, low level laser therapy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ortodontik anomalilerin dişsel tedavisi ortodontik diş hareketleri ile sağlanmaktadır. Ortodontik diş hareketi için dişlere mekanik ve fizyolojik kuvvetler uygulanmaktadır. Kısa süre içerisinde daha fazla diş hareketi elde etmek için kuvvetin şiddetinin arttırılması dişte ve dişi çevreleyen dokularda patolojik oluşumlara yol açtığından diş hareketini hızlandırmak için alternatif metod arayışları sürmektedir. 1971 yılından bu yana ağrı kontrolünden kemik kırıklarının tedavisine kadar çok çeşitli alanlarda biyostimülan etkilerinden faydalanılan düşük doz lazer terapisinin ortodontik diş hareketi üzerinde de stimülan etkileri olabileceği düşünülmüştür.Çalışmamızın amacı diyot lazer kullanımının ortodontik diş hareketi hızı üzerine olan etkilerini metrik ve histolojik olarak değerlendirmektir.Çalışmamızda 38 adet Wistar ratı kullanılmıştır. Denekler, 3 çalışma grubunda 11'er ve kontrol grubunda 5 adet rat olacak şekilde ayrılmıştır. İlk gruptaki deneklerin maksiller kesici dişlerine ortodontik kuvvet uygulayacak zemberek takılarak ortodontik diş hareketi elde edilmiştir. İkinci gruptaki deneklere zemberek takılmış ve sağ üst kesici dişlerine üst üste 3 gün, 9 dk. süresince 54 J lazer enerjisi verilmiştir. Üçüncü gruptaki deneklere ise zemberek takıldıktan sonra sağ üst kesici dişlerine üst üste 3 gün, 2.5 dk. süresince 15 J lazer enerjisi verilmiştir. Kontrol grubundaki deneklere herhangi bir uygulama yapılmamış; deney süresi boyunca diğer deneklerle eş şartlarda yaşatılmışlardır. Uygulama yapılan gruplardaki 11 adet denekten dörder tanesi deney sürecinin 3. gününün sonunda immunohistokimyasal değerlendirme için sakrifiye edilmiştir. Gruplardaki diğer 7 denek ve kontrol grubundaki 5 denek 8 günlük deney sürecinin sonunda sakrifiye edilmiştir.Elde edilen metrik ölçüm bulgularına göre ortodontik diş hareketi miktarı II. Grup'ta daha fazla olmasına rağmen gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. 3. günün sonunda sakrifiye edilen deneklerden elde edilen mikrografların histolojik değerlendirmesinde osteoklast sayısı, basınç tarafında kapiller vaskülarizasyon ve enflamatuar yanıtta II. Grup'ta anlamlı oranda artış gözlenirken osteoblast sayısı açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır. Değerlendirilen histolojik parametrelerdeki artışın, III. Grup'ta (II. Grup'tan düşük olmakla beraber) I. Grup'tan daha fazla olduğu gözlenmiştir. Deney sürecinin sonunda sakrifiye edilen deneklerden elde edilen mikrografların histolojik değerlendirmesinde ise osteoklast ve osteoblast sayısı, kapiller vaskülarizasyon ve enflamatuar yanıt II.Grup'ta anlamlı oranda artış göstermiştir. Osteoklast sayısı, kapiller vaskülarizasyon ve enflamatuar yanıttaki artış III. Grup'ta I. Gruba göre daha fazla bulunurken; osteoblast sayısı açısından Grup III ve Grup I arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Yapılan immunohistokimyasal değerlendirme sonucu RANKL immunoreaktivitesinin II. Grup'ta daha fazla artış gösterdiği; OPG immunoreaktivitesinin ise gruplar arasında farklılık göstermediği saptanmıştır. İmmunohistokimyasal değerler III. Grup'ta II. Grup'tan düşük olmakla beraber I. Gruba göre artış göstermiştir.Çalışmamızda incelenen parametrelerin, lazer uygulanan iki grupta da sadece aparey uygulanan gruba göre artış göstermiş olması düşük doz lazer terapisinin ortodontik diş hareketini stimüle ettiğini ortaya koymuştur. II. ve III. Grup arasındaki farklılık ise düşük doz lazer terapisinin biyostimülan etkilerinin doza bağımlı olarak ortaya çıktığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Treatment of orthodontic malocclusions are obtained by orthodontic tooth movement. For this purpose, physiological and mechanical forces are applied to the teeth. It could be thought that increasing the degree of force would cause more tooth movement and solve the problem in a shorter time. Unfortunately excessive forces cause pathological reactions in the teeth and surrounding tissues. Low level laser therapy has been used since 1971 for biostimulation of several disorders. It was thought that orthodontic tooth movement also, could be stimulated by low level laser therapy.The aim of this study was to investigate the effects of diode laser on orthodontic tooth movement rate both metrically and histologically.For this experiment, 38 Wistar rats were used. There were 11 rats in each of the experimental groups (Group I, II, and III) and 5 rats in the control group (Group IV). In the first group, orthodontic spring was placed for orthodontic tooth movement. In the second group, spring was placed and right maxillary incisor was irradiated for 9 minutes and 54 J laser energy was given to the tissue. In the third group, spring was placed and right maxillary incisor was irradiated for 2,5 minutes and 15 J laser energy was given to the tissue. Laser irradiation was performed on the first, the second and the third day of the experiment. In the control group, nothing was done. Four of the rats in Groups I, II and III were sacrified on the third day of the experiment for immunohistochemical assessment. Other seven rats in these groups and the five rats in the IVth group were sacrified on the 8 th day of the experiment.According to the metrical findings, no statistical difference was found in tooth movement rates of both the study and control groups. In the histological assessment of the third day micrographs, increase in the number of osteoclasts, capillary vascularization and inflammation were observed in Group II, while there were no difference between the groups, with regards to the number of osteoblasts. When Group I and Group III were compared, the increase in the parameters above was found higher in Group III than in Group I. According to the assessment of the micrographs taken at the end of the experiment, it was observed that increase in the number of osteoclasts and osteoblasts, capillary vascularization and inflammation was more in Group II than in other groups. While the increase in the number of osteoclasts, capillary vascularization and inflammation was higher in Group III than in Group I; increase in the number of osteoblasts showed no difference between Group I and Group III neither on the 3rd nor on the 8th day of the experiment. Immunohistochemical staining findings showed that RANKL immunoreactivity was more in Group II than in other groups. As to OPG immunoreactivity, no difference was found between the groups. Immunohistochemical parameters were higher in Group III than in Group I, while they both were lower than in Group II.All of the parameters exhibited more increase in the irradiated groups, revealing that low level laser therapy stimulates orthodontic tooth movement. The difference between Group II and Group III showed that the stimulatory effects of the low level laser therapy are dose-dependent.