Interior design criteria for successful hospital patient rooms
Başarılı hastane odaları için iç mimarlık tasarım ölçütleri
- Tez No: 64394
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Tedaviyi destekleyici tasarım, Alan planlaması, Hastaların psiko-alansal gereksinimleri, İç mimarlık tasarım ölçütleri iv, Therapeutic design, Psycho-spatial needs of patients, Space planning, Interior design criteria. iii
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET BAŞARİLİ HASTANE ODALARI İÇİN İÇ MİMARLIK TASARIM ÖLÇÜTLERİ Seda Bilir İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Halime Demirkan Bu çalışmada, hastane akut-bakım odalarında, hastanın iyileşmesini destekleyici tasarım gereksinimleri araştırılmıştır. Hastaların, tıbbi tedaviyi destekleyen psiko-mekansal ihtiyaçları ve hasta odası tıbbi etkinlikleri için önemli olan tasarım gereksinimleri belirtilmiştir. Hastaların fiziksel konforuna bağlı olarak, hastane ortamının yarattığı gerginlik nedenleri, sosyalleşme ve hastaların görsel ve işitsel mahremiyet kaygıları, mekanı kişiselleştirme, ve kontrol etmeye yönelik ihtiyaçları ve diğer duyumsal gereklilikler tartışılmıştır. Bununla birlikte, tasarımı etkileyen tıbbi tedavi gereklilikleri ve etkinlikleri araştırılmıştır. Bu bağlamda, oda tasarımı, mobilya, fiziksel özürlüler tarafından kullanılabilirlik, renk seçimi, doğal ve yapay ışıklandırma, havalandırma, ve malzeme konuları tartışılmıştır. Sonuç olarak, hastane odalarında daha iyi hasta bakımı için gerekli tasarım ölçütleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERIOR DESIGN CRITERIA FOR SUCCESSFUL HOSPITAL PATIENT ROOMS Seda Bilir M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Asst. Prof. Dr. Halime Demirkan February, 1997 In this study, the design requirements of hospital acute-care patient rooms, which support the recovery and well-being of the patients, are examined. Patients1 psycho-spatial needs which may be complementary to the healing effects of the medical treatment and the necessary design requirements related to the room activities are mentioned. With respect to the patients' comfort, hospital stress factors, social interaction, visual and acoustical privacy concerns, considerations related to the patients' need of personalization of space, sense of control, and the other sensory issues are discussed. Furthermore, medical care delivery requirements and the activities which affect the design are explored. In this sense, requirements related to the size and layout of the patient rooms, furniture, accessibility for physically impaired persons, color selection and natural and artificial lighting, heating, ventilation, air conditioning systems, and materials are discussed. Finally, general design criteria for providing successful patient care in hospital rooms are pointed out.