A Genetic game of trade, growth and externalites
Ticaret, büyüme ve dışsallık üzerine genetik bir oyun
- Tez No: 64393
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM M. ALEMDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritma, Dinamik Oyunlar, Kuzey/Güney ticareti, Dışsallık. ıı, Genetic Algorithm, Dynamic Games, North/South Trade, Externali ties
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Oz TİCARET, BUYUME VE DISS ALLIK ÜZERİNE GENETİK BİR OYUN Süheyla Özyıldırım Ekonomi Doktora Tezi Tez yöneticisi: Profesör Nedim M. Alemdar Şubat 1997 Bu doktora tezi dinamik oyun uygulamaları için uyum kabiliyetli yeni bir arama algoritmasını, Genetik Algoritmayı (GA) tanıtmaktadır. Genetik algoritmalar problemin kendisi hakkında az bilgiye ihtiyaç duyduğundan, bu algoritmalara dayanan çözümler karmaşık dinamik yapıların optimizasyonu için çok caziptirler, ilk bölüm genel olarak CM 'yi, özel olarak da dinamik oyun uygulamalarını tartışmaktadır. Bölüm iki, sayısal çözüm uygulamalı ekonomi üzerine üç makaleden oluşur. İlk makalede doğrusal olmayan fasılalı sabit süreli oyunların takribi açık-döngü Nash dengelerini bulan genetik algoritma geliştirilmiştir. Algoritmanın doğruluğunu ispatlamak için iki örnek problem de verilmiştir, ikinci makale, birbirleri ile çatışan ikiden fazla grubun fasılalı dinamik oyunlarım kapsar, ikiden fazla oyunculu oyunlarda, oyuncular arasındaki koalisyon olasılığı ortaya çıkmaktadır. Uç-ülke, iki-bloklu ticaret modeli ile koalisyon teşkilinin optimal politikalar üzerindeki etkileri de bu makalede incelenmiştir. Üçüncü makalede sonsuz süreli açık-döngü diferensiyal oyunları çözmek için genetik algoritmanın kapsamı daha da genişletilmiştir. Burada sınırları aşan bilgi akışı ve yerel hava kirliliği olan dinamik Kuzey/Güney ticaret oyununda optimal politikalar aranmıştır. Hava kirliliği ve bilgi dişsallığının, refah üzerindeki etkilerine, işbirliği yapılmayan ve yapılan davranış biçimlerinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract A GENETIC GAME OF TRADE, GROWTH AND EXTERNALITIES Süheyla Özyıldırım Ph.D. Thesis in Economics Supervisor: Professor Nedim M. Alemdax February 1997 This dissertation introduces a new adaptive search algorithm, Genetic Algorithm (GA), for dynamic game applications. Since GAs require little knowledge of the problem itself, computations based on these algorithms are very attractive for opti mizing complex dynamic structures. Part one discusses GA in general, and dynamic game applications in particular. Part two is comprised of three essays on computa tional economics. In Chapter one, a genetic algorithm is developed to approximate open-loop Nash equilibria in non-linear difference games of fixed duration. Two sample problems are provided to verify the success of the algorithm. Chapter two covers discrete-time dynamic games with more than two conflicting parties. In games with more than two players, there arises the possibility of coalitions among groups of players. A three-country, two-bloc trade model analyzes the impact of coalition formation on optimal policies. Chapter three extends GA further to solve open-loop differential games of infinite duration. In a dynamic North/South trade game with transboundary knowledge spillover and local pollution optimal policies are searched. Cooperative and noncooperative modes of behavior are considered to address the welfare effects of pollution and knowledge externalities.