In the life of hospital analysis of occupational health and safety risks that may result from occupatinal exposure
Sağlık sektöründe mesleki maruziyetten kaynaklanabilecek iş sağlığı ve güvenliği risklerinin incelenmesi
- Tez No: 644003
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Health worker, occupational health and safety, occupational exposure
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmamız, sağlık personelinin mesleki maruziyetlerinden ötürü maruz kaldıkları risklerin, iş kazalarının ve çalışanlar üzerindeki etkilerinin ; işyerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından mecvut güvenlik ve sağlık önlemlerinin alınmasına yönelik amaçları kapsar. Çalışmasını yürüttüğüm tez, Özel Avcılar Hospital Sağlık Kuruluşunun bünyesinde görev yapan 100 kişinin hastanelerdeki mesleki riskleri araştırmaya yönelik ankete gösterdikleri destek ile yapılmıştır. Hastane çalışma konuşlların abakıldığında iş sağlığı ve güvenliği açısından risklerin analizi anket ile yapıldı. Sağlık görevlilerinin kişisel özellikleri ile çalışma koşullarının işyerinde meydana gelen kazalarla ilişkisi anket sonuçlarına göre analiz edildi. Özel Avcılar Hospital yönetiminin izini ile tez çalışmamı gerçekleştirme fırsatı buldum. Hastane çalışanlarının karşılaştığı iş kazaları,%5 oranında yanık yaralanmalarına, %5 oranında zehirlenmelere, %7 oranında kimyasal madde ile maruziyete, %37 oranında şiddete, %19 oranında lerjik reaksiyona, %13 oranında kas ve iskelet sistemi yaralanmalarına, %47 oranında kesici delici alet yaralanmalarına,%46 oranında kan ve vucüt sıvısı sıçramasına maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları yasalar ile zorunlu hale getirilmiş olsada, sağlık sektöründe uygulanabilirliği konusunda gereken ilgi ve özen gösterilmemektedir. Kayıt dışı iş kazası ve meslek hastalığı olayının sayıca çok oluşu ve istatistiklerden gerçek verilere ulaşılamaması durumun ciddiyetini örtmektedir. Anahtar kelime: İş, sağlık, güvenlik,sağlık çalışanı,mesleki maruziyet.
Özet (Çeviri)
Our work is exposed to occupational exposures of health personnel and risks who are exposed the impacts of work accidents are related with employees current safety and health measures in terms of occupational health and safety. The descriptive study was conducted with the participation of 100health workers working at Avcılar Hospital. Working conditions and occupational accidents of healthcare workers data's were collected by questionnaire method.Findings of the occupational accidents of the health workers and their working were analyzed and exposed. Beside of that a written permission was obtained from the hospital administrations for this study. In our work, accidedents involving health personnel in accordance with the literature as; %47 of cutter-drilling injuries, %46 of blood and body fluid splashed,%37 of severity,%19 of allergic reactions,%13 of musculoskeletal system injuries,%7 chemical exposure,%5 burn injuries,%5 poisoning were exposed. The health and safety practices in our country are made compulsory by law, however necessary care and attention is not given to applicability in the health sector . The number of unregistered cases concerning occupational accidents and occupational diseases is very high and the fact that actual data can not be obtained from the statistics which covers the seriousness of the situation.