İş sağlığı ve güvenliğinde teknolojik çözümler
Technological solutions in occupational health and safety
- Tez No: 644004
- Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ AVCIATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Halk Sağlığı, Science and Technology, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Teknoloji, Yazılım
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
21. yüzyılda teknoloji baş döndürücü bir şekilde ilerlemekte ve bu yüzden kalifiye insan gücüne olan ihtiyaç da sürekli artmaktadır. Nitelikli çalışan gücüne duyulan ihtiyaç beraberinde insana verilen değerin artmasını ve birçok bilim dalı ile iç içe olan İş Sağlığı ve Güvenliğinin de ayrı ve bağımsız bir bilim olmasını sağlamıştır. İSG, İş kazaları ve meslek hastalıklarının sebep ve sonuçları ile bunların olmaması için gerekli olan çalışmalar ve önlemleri, yöntemleri ile açıklamayı hedef almaktadır. İSG'nin esas amacı, bilimsel ve teknik veriler ile tüm çalışanların daha sağlıklı ve daha konforlu bir iş yaşamında çalışmalarını hedeflemektedir. Adeta yaşayan bir organizma gibi İSG de teknolojik gelişmelerden direk etkilendiği için teknolojideki tüm yeniliklere kendini adapta edip dinamik bir şekilde yenilenmek zorundadır. Çalışma hayatımızdan yeterli düzeyde verim alabilmenin ve insana yakışır iş olanaklarının sağlanması için en temel ihtiyaçlarından biri sağlıklı ve güvenli işyerleri oluşturmaktır. Dünyada çalışma koşulları zaman içinde değişmektedir ve bu değişim İSG alanında da sürekli yeni riskler oluşturmaktadır. Dünya nüfusundaki artış, teknolojik gelişmeler ile görülen makineleşme ve dijitalleşme beraberinde iş imkânlarının kısıtlılığını getirmekte, bu da işsizlik sorununu doğurmaktadır. Bu gelişmeler İSG alanında var olan sorunların çözümünü zorlaştırmakta ayrıca farklı tarzda sorunlara da sebep olmaktadır. Görüldüğü üzere iş sağlığı ve güvenliği politikaları sürekli takip edilmesi gereken oldukça dinamik bir alandır Ortak paydası bilişim ve bilişim ağları olan ve yeni teknolojik sistemleri tanımlayan endüstri 4.0 ile üretim yöntemleri radikal bir biçimde değişmektedir. Önümüzdeki dönemde bu gelişmelerin yansımaları çalışma hayatını derinden etkileyecektir. Kuşkusuz bu sürecin İSG alanına önemli yansımaları olacaktır. Bu çerçevede dijitalleşme ve endüstri 4.0 ile ilgili olarak farkındalık yaratılmasına yönelik çalışmalar yürütülmelidir
Özet (Çeviri)
In the 21st century, technology is progressing in a dizzying way, and therefore the need for qualified manpower is constantly increasing. The need for qualified employee power has also increased the value given to human and Occupational Health and Safety, which is intertwined with many disciplines, is a separate and independent science. OHS aims to explain the causes and consequences of occupational accidents and occupational diseases, and the studies and measures necessary for their absence, methods. The main purpose of OHS is to ensure that all employees work in a healthier and more comfortable business life with scientific and technical data. As OHS, like a living organism, is directly affected by technological developments, it has to adapt itself to all innovations in technology and renew it dynamically. One of the basic needs of obtaining sufficient efficiency from our working life and providing decent work opportunities is to create healthy and safe workplaces. Working conditions in the world change over time and this change constantly creates new risks in the field of OHS. The increase in the world population, the mechanization and digitalization seen with technological developments brings with it the limitations of job opportunities, and this creates the unemployment problem. These developments make it difficult to solve the problems existing in the field of OHS and also cause different kinds of problems. As can be seen, occupational health and safety policies are a very dynamic area that must be followed continuously. Production methods are changing radically with industry 4.0, which is the common denominator of information and information networks and defining new technological systems. The reflections of these developments will affect working life deeply in the upcoming period. Undoubtedly, this process will have important repercussions on the field of OHS. Within this framework, studies should be carried out to raise awareness regarding digitalization and industry 4.0. Key Words : Occupational Health and Safety, Technology, Software